Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Tην ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση ως προς τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική διάσταση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπογράμμισε εξάλλου εκ νέου την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και στην κυπριακή πρωτοβουλία για ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο Πρόεδρος συμμετείχε, το απόγευμα της Δευτέρας, σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Την τηλεδιάσκεψη συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμμετείχαν οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Σλοβακίας και Λουξεμβούργου.

Όπως αναφέρεται, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα και η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρέμβασή του κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας  και αποκλιμάκωσης της κρίσης και του ενεργού ρόλου που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και στις επαφές που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη συζήτηση για διεύρυνση της ΕΕ, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχοντας πάντοτε ως βασικό άξονα ότι η διεύρυνση θα εξακολουθεί να αποτελεί μια αξιοκρατική διαδικασία συνοδευόμενη από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αιρεσιμότητες.

Τέλος, σε σχέση με τη συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση ως προς τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική διάσταση.