Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αδμηε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδος (ΑΔΜΗΕ) στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο ΑΔΜΗΕ μετά την επίτευξη στρατηγική συμφωνίας με την Euroasia Interconnector ορίστηκε ως Φορέας Υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ. Tο εμβληματικό αυτό έργο, θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει μια νέα ενεργειακή λεωφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει εξασφαλίσει χορηγίες 657 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Μηχανισμό ‘Συνδέοντας την Ευρώπη΄ (Connecting Europe Facility) και αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCl). 

Η ολοκλήρωσή του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου -του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ- με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή θωράκιση του νησιού και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το έργο συγκεντρώνει ενδιαφέρον προσέλκυσης επενδύσεων από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής.