Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος αμυνας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), συναντήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις κ. Jean-Pierre Lacroix, τη Βοηθό Γενική Γραμματέα κα Catherine Pollard και τον Επικεφαλής του Γραφείου Στρατιωτικών Θεμάτων Στρατηγό Birame Diop.

Κατά τη διάρκειά της συνάντησης ο κ. Υπουργός μετέφερε τις ευχαριστίες τού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για το έργο που επιτελούν τα Ηνωμένα Έθνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο, καθώς και για τη μακροχρόνια συνεισφορά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης που βρίσκεται στο νησί (UNFICYP).

Ο κ. Γιωργάλλας παρουσίασε συγκεκριμένο οπτικό υλικό από τις πρόσφατες παραβιάσεις του status quo από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη νεκρά ζώνη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου και ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους συνομιλητές του: «Οι εν λόγω τουρκικές ενέργειες αποσκοπούν αφενός στην αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας ελέγχου που έχει η Ειρηνευτική Δύναμη στη νεκρά ζώνη και αφετέρου στην προώθηση των δυνάμεων κατοχής σε σημεία στρατηγικής αξίας».

Τόνισε, επίσης: «Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί το συμβάν ως συνέχεια των παραβιάσεων και των προκλητικών ενεργειών που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Πύλας τον περασμένο Αύγουστο, με τις απρόκλητες βίαιες επιθέσεις του κατοχικού στρατού κατά των μελών και των μέσων της Ειρηνευτικής Δύναμης».

Αναφορικά με τη συνεννόηση που είχε επιτευχθεί για τη διευθέτηση του περιστατικού στην Πύλα, ο κ. Υπουργός διαβίβασε τη μεγάλη απογοήτευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υπαναχώρηση της άλλης πλευράς και τόνισε την προσδοκία της Δημοκρατίας για καταγραφή των περιστατικών αμφισβήτησης του status quo, καθώς και των απρόκλητων επιθέσεων προς το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Ο κ. Γιωργάλλας ενημέρωσε, επίσης, τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς και για την ετοιμότητα παροχής διευκολύνσεων στην περίπτωση εκτέλεσης επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες προς ασφαλείς περιοχές.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε: «Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναμένοντας τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάληξη σε μια διαρκή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σε μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Κυπρίων».

Από την πλευρά τους, οι Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ευχαρίστησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη θετική της στάση ως φιλοξενούσα χώρα της UNFICYP. Έδειξαν να κατανοούν την κλιμακούμενη κατάσταση και τόνισαν ότι η UNFICYP θα συνεχίσει να ενεργεί εντός των όρων εντολής της, για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.