Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θηυ

Οι αυριανές συναντήσεις με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είναι καθοριστικές ως προς την προσπάθεια υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και αυτή αναγνωρίζεται.

«Είδατε και χθες, ήμουν στη Λάρνακα στους Αμερικανούς, είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη Γαλλία, τα γειτονικά κράτη. Θεωρώ τις αυριανές συναντήσεις καθοριστικές ως προς την προσπάθεια υλοποίησης (της πρωτοβουλίας της Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου)», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι φαίνεται ότι δυστυχώς αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με τον πόλεμο θα τραβήξει και απήύθυνε κάλεσμα για προστασία του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα, και εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, εάν και εφόσον υπάρξουν εκείνα τα δεδομένα, να μπορούμε να υλοποιήσουμε τον ρόλο που λέμε ότι έχουμε, ένα ρόλο τον οποίο αναδεικνύουμε μέσα και από συγκεκριμένες πράξεις και πρωτοβουλίες», είπε.

Ερωτηθείς αν δόθηκε από πλευράς μας απάντηση στα ΗΕ για το όνομα της προσωπικότητας που θα διορίσει ο ΓΓ των ΗΕ ως αποσταλμένο του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι ακόμα. Θα δώσουμε σύντομα».

Ερωτηθείς αν αυτό το άτομο είναι πρώην Υπουργός Εξωτερικών χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι κυρία, και αναμένουμε τις εξελίξεις. Αυτή τη βδομάδα, θεωρώ ότι ενδεχομένως ο ΓΓ να προβεί σε ανακοίνωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι του έχει απευθυνθεί πρόσκληση από τα ΗΕ στην Κύπρο για κοινωνική εκδήλωση στην οποία θα είναι και ο κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι πάντα ανοικτός στην οποιαδήποτε πρόσκληση, συνάντηση με τον κ. Τατάρ, τον έχω καλέσει κατ΄επανάληψη και για συζητήσεις και για κοινωνική συνάντηση. Δεν έχω τίποτε να ανησυχήσω».

Ο Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε ευκαιρία του δίνεται θα την αξιοποιήσει.