Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Μήνας με σημαντικούς σταθμούς για το Κυπριακό είναι ο Δεκέμβριος.

Αυτό διαπιστώθηκε και στις χθεσινές, έστω ολιγόλεπτες επαφές που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι.

Οι προθέσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό αναμένεται να διαπιστωθούν και στην κρίσιμη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων επίσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ιδιαίτερης σημασίας για την επόμενη μέρα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Βρυξελλών αποτελεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την μεθεπόμενη εβδομάδα, στην οποία η Λευκωσία προτίθεται κατά την συζήτηση των ευρωτουρκικών να υποδείξει την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητική συμπεριφορά.

Ενώ την εκπεφρασμένη εδώ και εβδομάδες πρόθεση του για  διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, επανέλαβε ο Αντόνιο Γκουτέρες στον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν χθες στο Ντουμπάι. 

Μάλιστα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ανέφερε ότι έχει καταλήξει στο πρόσωπο και θα ζητήσει έγκριση από τις πλευρές.

Διορισμός ο οποίος αν και εδώ και μερικές εβδομάδες θεωρείται θέμα ημερών, ωστόσο δεν κατέστη εφικτός εξαιτίας των τουρκικών αιτιάσεων. 

Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με δήλωση λειτουργού του γραφείου τύπου του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, έχουν γνώση και παρακολουθούν την κατάσταση στη νεκρή ζώνη.

«Αντιλαμβανόμαστε από τους συναδέλφους μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι η κατάσταση στο έδαφος παραμένει ήρεμη. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ συνεργάζεται και με τις δύο πλευρές για να αποτρέψει περαιτέρω εντάσεις και να αποκαταστήσει το στάτους κβο στην περιοχή. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ συνεχίζουν να περιπολούν και να παρακολουθούν στενά την περιοχή» σημείωσε ο Έκτορ Καλδερον από το Γραφείο Τύπου του ΟΗΕ.

Διμερείς επαφές ΠτΔ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι, είχε επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, τον Αντιπρόεδρο της Γκάμπια, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και παρέστηκε σε εκδήλωση που φιλοξένησε ο Πρόεδρος των Εμιράτων.

Ενώ ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε την Σύνοδο από τις πλέον σημαντικές.

«Ήδη, βιώνουμε πολλές από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αναλήφθηκε και η Πρωτοβουλία το 2019, για μια περιφερική συνεννόηση σε σχέση με την υλοποίησή όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εκατό δεκαεπτά κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εώς την επόμενη σύνοδο του 2030

Στην Σύνοδο συμμετείχαν 160 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.