Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το συντομότερο δυνατό, μετά και τις εξελίξεις στον Άγιο Δομέτιο ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, με επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι οι εξελίξεις στον Άγιο Δομέτιο, μετά και αυτές της Πύλας, υπογραμμίζουν γι’ ακόμη μια φορά τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό.

«Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και η ανασφάλεια που προκαλείται ειδικότερα για τους κατοίκους της περιοχής, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό αλλά μεταβάλλεται επικίνδυνα και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Προσθέτει ότι οι πρωτοβουλίες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε σε σχέση με τον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου και ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και σε σχέση με ΜΟΕ, «δεν έχουν αποδώσει» και ούτε και τα ορόσημα λειτούργησαν ώστε να δοθεί μια προοπτική στην επανέναρξη του διαλόγου, που είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η δημιουργία νέων διχοτομικών τετελεσμένων.

Ο κ. Στεφάνου ζητά σύγκληση του Εθνικού για να ενημερωθεί το Σώμα για τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις που τεκταίνονται, για τα ορατά και αόρατα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, καθώς επίσης και για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι.

«Η συνέχιση του παρατεταμένου αδιεξόδου είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούμε ότι πρέπει να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες», σημειώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Περαιτέρω ο κ. Στεφάνου επαναλαμβάνει τη θέση του ΑΚΕΛ για συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης και στη θετική ατζέντα που να μην περιορίζεται μόνο στα ευρωτουρκικά, με στόχο την επανέναρξη και συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και με τη διαφύλαξη των συγκλίσεων.