Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Η Κύπρος, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με στελέχη του 6ου αμερικανικού στόλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο ο επικεφαλής του 6ου αμερικανικού στόλου, «για αυτό κρίθηκε ωφέλιμο να γίνει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ως προς το πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει, για να ευχαριστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζει ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, μεταξύ των οποία και των ΗΠΑ».

Η Κύπρος, πρόσθεσε, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, «είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η συνεργασία που υπάρχει ιδιαίτερα ως προς τις απομακρύνσεις των υπηκόων τρίτων χωρών «είναι εξαιρετική και παρέχεται η όποια διευκόλυνση στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου Εστία».

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα, σε σχέση και με τα συμβάντα στη νεκρή ζώνη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν γίνει διαβήματα και μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στη Νέα Υόρκη προς την κ. ΝτιΚάρλο και τα ΗΕ, και είμαστε σε επαφή με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς τους σχεδιασμούς και την παραβίαση της νεκρής ζώνης από το κατοχικό καθεστώς».

«Εμείς επαναλαμβάνουμε τον πλήρη σεβασμό μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την ειρηνευτική δύναμη, σύμφωνα με τους όρους εντολής της που απορρέουν από τα ψηφίσματα του ΣΑ, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποκαταστήσει το καθεστώς όπως πριν από τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.