Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνηση για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων αναμεσα στις δύο χώρες.

Σε χαιρετισμό του στο δείπνο που παρέθεσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου (AmCham), με την ευκαιρία της γιορτής για τη Μέρα των Ευχαριστιών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της άνθησης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σε διάφορους σημαντικούς τομείς, περιλαμβανομένης της ασφάλειας , της ενέργειας, της άμυνας και της εκπαίδευσης.

Η διμερής σχέση είναι στρατηγική και είμαι περήφανος που κατά τη θητεία μου ως Υπουργός Εξωτερικών έχουμε υπογράψει Δήλωση Προθέσεως που αποτελεί τη βάση για τη δουλειά που έχουμε κάνει στους τομείς της ναυτικής ασφάλεια, της αντιτρομοκρατίας και σε άλλους τομείς που θα διευρύνουμε», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος είναιένας σταθερός, αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος».

Σημείωσε ακόμα ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις διαδραματίζουν βασικό και πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι «είναι μέσω των κοινών οικονομικών συμφερόντων και των αμοιβαίων επενδύσεων που οικοδομούμε τα θεμέλια για μια διαρκή συνεργασία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, επίσης, ότι «στοχεύουμε στην ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων και στη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προωθεί τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα».

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «για το θέμα της φήμης της Κύπρου σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και των κυρώσεων, θα ήθελα να επαναλάβω με τον πλέον έντονο τρόπο ότι, για αυτή την Κυβέρνηση, η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και του πλαισίου επιβολής είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας».

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική δέσμευση για επίδειξη μηδενικής ανοχής για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς, είναι πραγματική, είναι απτή και είναι αμετάκλητη. Εργαζόμαστε άοκνα για την προώθηση δράσεων που να αποκαθιστούν τη φήμη της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού και οικονομικού κέντρου, περιλαμβανομένης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιουνίου, που αφορά ένα συνολικό πακέτο μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την κάθοδο στην Κύπρο ομάδας  ξένων εμπειρογνωμόνων τις επόμενες μέρες, για να υποβοηθήσει τη δουλειά που κάνουν οι κυπριακές Αρχές προς τον σκοπό αυτό.

Σημείωσε, ακόμη, ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Είπε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έχει συστήσει το Σχέδιο Δράσης για την Οικονομική Διπλωματία υπό το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι μια εκ των δράσεων αφορά το πρόγραμμα για τη μη θεώρηση βίζας μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε, ακόμη, ότι τον περασμένο Απρίλη διόρισε την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική ως συντονίστρια αυτού του σχεδίου δράσης.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης των αμερικανικών επιχειρήσεων ως προς τις οικονομικές προοπτικές της Κύπρου». 

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «είμαι ενθουσιασμένος για την αξιοθαύμαστη προοπτική στις σχέσεις μας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία, το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, όπως και τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς. Και είμαστε τυχεροί που έχουμε στην Κύπρο την Πρέσβυ, Τζούλι Φίσερ, η οποία συμμερίζεται αυτό τον ενθουσιασμό και εργάζεται άοκνα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».