Τηλεόραση Ραδιόφωνο
nekri zwni

Δυναμική αντίδραση στη νέα απόπειρα του κατοχικού καθεστώτος, να δημιουργήσει τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη. Την ανάγκη η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της αποστολής της, να αναλάβει την αποκατάστασή του καθεστώτος της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο, υπογραμμίζει η κυβέρνηση. Νέα διαβήματα της Λευκωσίας μετά το χθεσινό νέο περιστατικό, που σημειώθηκε στην ουδέτερη ζώνη στο προάστιο της πρωτεύουσας, και μετά την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων από τον στρατό κατοχής.

Με την υλοποίηση μέτρων που θα έχουν αντίκτυπο ακόμη και στη συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προειδοποιεί η Λευκωσία, σε περίπτωση που δεν αρθούν οι παραβιάσεις του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, με τελευταίο κρούσμα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παραβίαση τα Ηνωμένα Έθνη μας έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων, αν δεν αποκατασταθεί έχουμε λάβει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αποφάσεις οι οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα Ηνωμένα Έθνη, μετέφεραν στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εντός ενός 24ωρου θα υπάρξει προσπάθεια για επιστροφή στο προηγούμενο στάτους στην περιοχή.  

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο προφανώς και συνδέονται. 

«Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, οι οποίοι απορρέουν κυρίως από το Ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις και η προσπάθεια αμφισβήτησης του status quo της ουδέτερης ζώνης προκάλεσαν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στα κόμματα.

Οι μεθοδεύσεις του κατοχικού στρατού θα πρέπει αντιμετωπιστούν, υπογράμμισε η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου.

« Είναι ενέργειες τέτοιες όπως και στην Πύλα που υπονομεύεται η ασφάλεια και υποσκάπτονται οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Ενώ ολοκληρωμένη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη νέα σοβαρή παραβίαση του καθεστώτος της ουδέτερης ζώνης, αναμένει το ΑΚΕΛ.

«Το σκηνικό του πολύχρονου διαπραγματευτικού αδιεξόδου σε συνδυασμό με την αξίωση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στον τόπο μας».

Την ανάγκη προστασίας του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπογραμμίζουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Τις ευθύνες της Ειρηνευτικής Δύναμης επισημαίνει και η ΔΗΠΑ, ενώ για ενέργειες που στρέφονται εις βάρος και των Τουρκοκυπρίων εκτός των Ελληνοκυπρίων κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων.