Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Ομάδα από τα διάφορα επενδυτικά ταμεία του Κατάρ θα μεταβεί στην Κύπρο για να διερευνήσει τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του με τον Εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, σημειώνοντας, επίσης, ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο θα μεταβεί στο Κατάρ σε σχέση με το θέμα της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Κατάρ ήταν η πρώτη χώρα από τις χώρες του Κόλπου την οποία επισκέπτομαι τόσο για τα διμερή μας θέματα, αλλά και με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή μας, και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το Κατάρ.

Να ξεκινήσω από τις διμερείς μας σχέσεις και τη συμφωνία σήμερα με τον Εμίρη της χώρας για την ανάγκη να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα.

Και χαιρετίζω το γεγονός ότι μέσα στο πλαίσιο της συνάντησης μας αποφάσισε να στείλει στην Κύπρο τις επόμενες των εβδομάδων, μια ομάδα από τα διάφορα επενδυτικά ταμεία της χώρας, έτσι ώστε να διερευνήσουν τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας του στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Από κει και πέρα σήμερα υπογράφτηκε ένα σημαντικό Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Παιδείας το οποίο ανοίγει τον δρόμο, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια της χωράς μας να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των Πανεπιστημίων που το Κατάρ δίνει υποτροφίες σε υπηκόους του για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων έγινε μια μακρά συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από την πρωτοβουλία της για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου. Ο Εμίρης του Κατάρ γνώριζε πάρα πολύ καλά την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος μου ανέφερε τη συζήτησε και με τον Γάλλο Πρόεδρο, στηρίζει απόλυτα, και συμφωνήσαμε ότι τις επόμενες μέρες τεχνική ομάδα από την Κύπρο, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μας που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της πρότασης μας θα βρίσκεται εδώ, ακριβώς για να προχωρήσουμε με την υλοποίηση όλων αυτών που περιγράφονται στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το Κυπριακό. Είναι σε όλους γνωστές οι ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και την Τουρκία και όποια βοήθεια μπορεί να δοθεί από πλευράς της χώρας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένοι πλαισίου, είναι κάτι το οποίο θα καλωσορίσουμε».