Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αποδίδει μεγάλη σημασία στην προώθηση και την ενδυνάμωση των περιοχών της υπαίθρου και των ορεινών χωριών, ανέφερε ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε χαιρετισμό του το Σάββατο στα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου χωριού στο Φικάρδου.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι είναι πεποίθησή τους ότι η διαφύλαξη του ιστορικού και παραδοσιακού χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας των κοινοτήτων αποτελεί μορφή έκφρασης και ενίσχυσης του πολιτισμού μας. «Επιδίωξή μας είναι να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά στα ορεινά και στην ύπαιθρο με την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών που συμβάλλουν στην πρόοδο των κοινοτήτων, αλλά και με κίνητρα που θα προσελκύσουν νέους κατοίκους και επαγγελματική δραστηριότητα στα χωριά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν υφιστάμενα και νέα στεγαστικά προγράμματα και δράσεις σε άλλους τομείς, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας», επεσήμανε.

Ενόψει της εφαρμογής της μεγαλεπίβολης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέχισε, μέσα από τη δημιουργία συμπλεγμάτων κοινοτήτων, τα οφέλη για τους κατοίκους της υπαίθρου αναμένεται να είναι πολλαπλά. Οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια και να παρέχουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, με τρόπο άμεσο που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι η παρουσία του στα εγκαίνια είναι απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη των κοινοτήτων. «Θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα της Πολιτείας ότι, στο πλαίσιο του εφικτού, στεκόμαστε αρωγός και συμπαραστάτης στις πρωτοβουλίες σας», ανέφερε.

Η προσπάθεια που όλοι μαζί φέρατε εις πέρας και φέτος δείχνει την αφοσίωσή σας να αναδείξετε τα τοπικά έθιμα και προϊόντα των κοινοτήτων του Μαχαιρά (Φικάρδου, Λαζανίας, Καμπί, Άγιος Επιφάνιος, Φαρμακάς και Γούρρη) και να διατηρήσετε αναλλοίωτη την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τα χωριά σας, δήλωσε ο ΥΠΕΣ. Δεν είναι τυχαίο πρόσθεσε, που για δεύτερη χρονιά το Φικάρδου επιλέγηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού για συμμετοχή στο Σχέδιο Χριστουγεννιάτικων Χωριών, ούτε που για την περσινή σας διοργάνωση αναδείχθηκε το καλύτερο χριστουγεννιάτικοχωριό και βραβεύθηκε γι’ αυτό.