Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νικος χρισ

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ενημέρωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αύριο (22/11) θα ταξιδέψει στη Σερβία για την 3η Διακυβερνητική Σύνοδο των δύο χωρών. Ακολούθως την Πέμπτη (23/11), ο ΠτΔ θα ταξιδέψει στην Ιταλία όπου θα έχει συνάντηση με Ιταλίδα Πρωθυπουργό κα Giorgia Meloni. Ενώ την Παρασκευή (23/11), θα μεταβεί στην πόλη του Βατικανού και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο στο Βελιγράδι όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ενώ θα ακολουθήσει και η 3η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Σερβίας.  Στη Διακυβερνητική Σύνοδο θα συμμετέχουν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο Υπουργός Άμυνας.

Την Τετάρτη, κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vucic, την οποία θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών και ακολούθως κοινή συνέντευξη τύπου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.  Το βράδυ ο Πρόεδρος της Σερβίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, ημέρα πραγματοποίησης της Διακυβερνητικής Συνόδου, οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τους ομόλογούς τους στο Μέγαρο Σερβίας ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συναντήσεων των Υπουργών θα πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Σύνοδος υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας.  Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης, στους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών αλλά και συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο χωρών.  Της διακυβερνητικής θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η Πρωθυπουργός της Σερβίας κα Ana Brnabic προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

Ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού στη Σερβία ο ΠτΔ θα αναχωρήσει για τη Ρώμη όπου θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση εργασίας με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό κα Giorgia Meloni. Κατά τις εν λόγω συναντήσεις θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή μας, η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, το Μεταναστευτικό και οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ενώ την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Αποστολικό Παλάτι, στην πόλη του Βατικανού, όπου θα τύχει υποδοχής από την Ελβετική Φρουρά και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο και ακολούθως συνάντηση στην παρουσία της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο συμβολισμός της επίσκεψης στην Αγία Έδρα είναι διττός, αφού είναι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και πραγματοποιείται στη συμπλήρωση 50 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Αγίας Έδρας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταφέρει την εκτίμηση του Κυπριακού λαού προς την Αγία Έδρα ως προς το φιλανθρωπικό έργο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανά το παγκόσμιο ενώ θα αναφερθεί και στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις και θα εκφράσει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθηθούν οι εκκρεμούσες συμφωνίες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης της πολιτιστικής και μουσειακής συνεργασίας. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ως προς την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ θα αναπτύξει επίσης και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί και στην καταστροφή πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων Καθολικών μνημείων, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων στην Αμμόχωστο που χρησιμοποιείται ως τουρκικά λουτρά) και στις παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών, με τις απορρίψεις αιτημάτων για εκκλησιασμό, στα κατεχόμενα εδάφη. 

Θα  συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην εύθραυστη γεωπολιτικά γειτονιά μας.  Εντός αυτού του πλαισίου θα ενημερώσει την Αυτού Αγιότητα για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για ασφαλή, απρόσκοπτη, μεγάλης διάρκειας και ροής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.  Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς υλοποίησης της πρωτοβουλίας, τα αποτελέσματα των σχετικών επαφών αλλά και θα συζητήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο τρόπους στήριξης και ενίσχυσης της πρωτοβουλίας από πλευράς της Αγίας Έδρας.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας.  Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας, όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής θα έχει συνάντηση με το Μεγάλο Μαΐστρο καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών του Τάγματος, με το πέρας της οποίας θα υπογραφεί Ταχυδρομική Συμφωνία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών του Τάγματος.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή τους ο Μεγάλος Μαΐστρος προτού αναχωρήσουν.