Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Μπορέλ πραγματοποίησε άτυπη τηλεδιάσκεψη χθες (20/10) με τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ, μετά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζοσέπ Μπορέλ ανέφερε πως η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε πως ότι έχει βγάλει «ένα θεμελιώδες πολιτικό συμπέρασμα» από τις συζητήσεις του στην περιοχή.

«Νομίζω ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε ο Μπορέλ στους ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Μπορέλ επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να καταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης και ότι ο έλεγχος του εδάφους θα πρέπει να παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

«Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, πρέπει να προωθήσουμε τους προβληματισμούς μας για τη σταθεροποίηση της Γάζας και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

Βραχυπρόθεσμα, είπε ο Μπορέλ, αφού επισκέφθηκε μια σειρά από αραβικά κράτη, είπε πως υπάρχει μια «αίσθηση επείγοντος» σχετικά με την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή του», τόνισε.

Ένας άλλος σημαντικός φόβος είναι η πιθανότητα η σύγκρουση να αναζωπυρώσει περαιτέρω την ασταθή κατάσταση στη Δυτική Όχθη και να παρασύρει και άλλους παράγοντες στη Μέση Ανατολή.

«Υπό το πρίσμα της αυξημένης βίας των εξτρεμιστών και των εποίκων κατά των Παλαιστινίων υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να κλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Οι αναφορές για αεροπειρατεία ενός πλοίου από τους Χούθι είναι άλλο ένα ανησυχητικό μήνυμα κινδύνου της περιφερειακής έντασης».