Τηλεόραση Ραδιόφωνο
jyt

45λεπτη σύσκεψη με επίκεντρο την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων Cyprus Confidential και τα επόμενα βήματα, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Εξωτερικών, της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Υπουργού Οικονομικών.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκε στην κάθοδο του κυβερνητικού κλιμακίου εμπειρογνωμόνων από τρίτη χώρα που φθάνει τα επόμενα 24ωρα στην Κύπρο κατόπιν δικής του πρόσκλησης προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των αρχών. Και έδωσε σαφείς οδηγίες προς όλους όπως συνεργαστούν μαζί τους και τους παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο τους.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε ενημέρωση τόσο για την πορεία των ερευνών για την φερόμενη εμπλοκή κυπριακών εταιρικών οντοτήτων στον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε ξένους επιχειρηματίες, όσο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων για πάταξη φαινομένων διαφθοράς.

Γιάννης Αντωνίου – Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Στο θέμα της εποπτείας και στο θέμα της αναβάθμισης του κλιμακίου που διερευνά τέτοιες υποθέσεις, σε αυτά τα δύο σημεία η κυβέρνηση εντοπίζει ότι υπάρχουν κενά ή σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούμε» 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε παράλληλα οδηγίες στην Υπουργός Δικαιοσύνης, για ολοκλήρωση και κατάθεση τις αμέσως επόμενες ημέρες της μελέτης που της ζητήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο για το οικονομικό έγκλημα.

Την Παρασκευή, εξάλλου, με οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, αποσπάστηκαν τρία στελέχη της Δύναμης στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανακριτικής ομάδας που εξετάζει τις υποθέσεις παράκαμψης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατά πόσο σε αυτές εμπλέκονται και κυπριακές εταιρείες.

Γιάννης Αντωνίου – Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Εμείς θέλουμε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις έρευνες και όποιος ενέχεται, να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Η πολιτική θέση του ΠτΔ είναι σαφέστατη. Θέλει να βάλει μια τελεία και να γυρίσει σελίδα.»

Η επίσπευση των διαδικασιών και η διαφάνεια που προβάλλει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση, είναι αναπόσπαστα στοιχεία για το rebranding που επιδιώκει και τον επαναπροσδιορισμό της Κύπρου ως καθαρού και  ασφαλούς επενδυτικού προορισμού.

Προηγήθηκε νωρίτερα η ενημέρωση από των πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων. Η σύσκεψη με τους κυρίους Νικόλα Παπαδόπουλο, Μάριο Καρογιάν και Μαρίνο Σιζόπουλο επικεντρώθηκε κυρίως στην ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς.