Η Μολδαβία έχει λάβει θετική σύσταση από την Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα της Υπερδνειστερίας, μιας περιοχής η οποία έχει αποσχισθεί και η οποία έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά δεν αναγνωρίζεται, κατά τα πρότυπα του κατοχικού ψευδοκράτους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι με βάση το μοντέλο της Κύπρου, η Μολδαβία μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι που ανέφερε και μετά από σύσκεψη στο Κισινάου, τον περασμένο Ιούνιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ. Ο ευρωπαίος επίσημος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το μονοπάτι της Μολδαβίας είναι ανεξάρτητο από αυτό που συμβαίνει στην Υπερδνειστερία. Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας εδαφικό πρόβλημα (territorial problem). Η Μολδαβία μπορεί να το κάνει», επίσης, σημείωσε ο Γιοσέπ Μπορέλ.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι ότι η Κυβέρνηση της Μολδαβίας φέρεται να επιδιώκει όπως η Υπερδνειστερία αποκτήσει ένα ειδικό καθεστώς διεθνούς επιτήρησης. Τη θέση αυτή δείχνει να συμμερίζεται και η Κομισιόν, η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της, πριν από 10 μέρες, αναφέρεται στη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος για την περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη, ενδεχόμενης παραχώρησης ενός ειδικού καθεστώτος σε μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας με τη σύμφωνο γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων ένα προηγούμενο για ανάλογες ρυθμίσεις και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Σημειώνουμε ότι τέτοιες σκέψεις έγιναν και το 2004, όταν οι Βρυξέλλες επιχείρησαν την ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, επιτρέποντας του να λειτουργεί ντε φάκτο, γεγονός που είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από τη Κυπριακή Δημοκρατία.