Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ασολικ Πρεσβης Ισραηλ

Ξεκάθαρος ως προς τις επιδιώξεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γαζας ήταν ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Όρεν Ανολίκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Έλλη Κοτζαμάνη. Τοποθετείται για τις πανταχόθεν εκκλήσεις για ανθρωπιστική δράση, εκφράζοντας θλίψη για την απώλεια αμάχων, για την οποία αποδίδει αποκλειστική ευθύνη στη Χαμάς, ενώ απαντά και στο Ιράν, που προειδοποίησε σήμερα για επέκταση της σύγκρουσης, ενόσω πλήττονται άμαχοι.

Διαβάστε ολόκληρή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανολίκ στον ΑΝΤ1.

- Θα ήθελα να αρχίσω καλώντας σας να διευκρινίσετε για αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, και αφορά στην παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια και κεντρική Γάζα. Πώς θα λειτουργήσει αυτή η συμφωνία επί του εδάφους;

- Το Ισραήλ έλαβε μία απόφαση να προχωρεί σε αυτό που ονομάσαμε ανθρωπιστικές παύσεις. Οι ανθρωπιστικές παύσεις δεν είναι κατάπαυση του πυρός. Είναι τοπικά περιορισμένος χρόνος, στη διάρκεια του οποίου θα διευκολύνουμε είτε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας είτε ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα επιτρέψουν σε ανθρώπους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν με ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Δεν πρόκειται, όμως, να έχουμε οποιουδήποτε είδους κατάπαυση του πυρός.

Μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν ξεκάθαρα μια νίκη για την Χαμάς. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Είμαστε ευαίσθητοι στις ανθρωπιστικές ανάγκες του άμαχου πληθυσμού και προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να διευκολύνουμε όσα χρειάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στην επίτευξη των στρατιωτικών στόχων που έχουμε θέσει, και που είναι να εκριζώσουμε τις στρατιωτικές και διοικητές δυνατότητες της Χαμάς.

- Μόνο χθες ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι διέφυγαν από τη βόρεια Γάζα. Αναφέρθηκε ότι πενήντα χιλιάδες διέφυγαν την Τετάρτη και χθες άλλες ογδόντα χιλιάδες. Αυτό θα αυξήσει δραματικά τον αριθμό των αμάχων που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια. Είπατε είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς;

- Όπως είπα και προηγουμένως είμαστε μία χώρα νομοταγής και εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να επιτρέψουμε να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανάγκες του πληθυσμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την παράσχουμε εμείς. Και αυτό είναι ακριβώς που κάνουμε. Επιτρέπουμε βοήθεια να περνά από την Αίγυπτο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για τρόφιμα, για νερό, για φάρμακα και μιλάμε, αυτή τη στιγμή, για περίπου εκατό φορτηγά που περνούν μέσα επί καθημερινής βάσεως.

 Και όπως είπα και προηγουμένως, καταγράφουμε την κατάσταση επί του εδάφους και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε τα δεδομένα ανάλογα με την κατάσταση που διαπιστώνουμε. Υπάρχουν τρόφιμα, υπάρχει νερό, υπάρχουν φάρμακα στη Γάζα. Δεν λέμε ότι η κατάσταση τη Γάζα είναι υπέροχη. Κάθε άλλο. Όμως οι βασικές ανάγκες δίνονται και φτάνουν στο λαό.

- Το Ισραήλ έχει πολλές φορές τονίσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι που έχει στα χέρια της η Χαμάς. Πρώτα θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας οποιεσδήποτε πληροφορίες για τους ομήρους, ιδιαίτερα μετά τις σχετικές τριμερείς συνομιλίες του Κατάρ με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

- Εύχομαι να μπορούσα. Εύχομαι να είχα στη διάθεσή μου την οποιαδήποτε πληροφορία να σας δώσω για την κατάσταση των ομήρων ή για τις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ. Διότι αυτό το έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την Χαμάς συνεχίζει να διαπράττεται κάθε μέρα, επειδή η Χαμάς δεν επιτρέπει να δοθεί οποιαδήποτε πληροφορία για την κατάστασή τους, οποιαδήποτε ενημέρωση εάν τυγχάνουν ή όχι περίθαλψης, εάν τους παρέχονται τρόφιμα και φάρμακα... Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Δεν επιτρέπουν στον Ερυθρό Σταυρό να τους δει... Είναι τρομακτικό... Θέλω να δείξω κάτι, απλώς για να υπενθυμίσω στο κοινό για ποιους μιλάμε. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Αυτός είναι ο Άριελ. Ο Άριελ είναι τεσσάρων χρόνων. Τί κάνει ένα τετράχρονο αγόρι στη Γάζα; Πώς πήγε εκεί; Ή ο αδελφός του. Ο Κφιρ. Ο Κφιρ είναι εννέα μηνών... μόλις εννέα μηνών... Γιατί βρίσκεται εκεί; Γιατί η Χαμάς έστω τον κρατά εκεί; Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αναμένω από αυτή την άποψη... Η δική μου προσδοκία είναι πολύ ξεκάθαρη: Αυτό είναι ένα ζήτημα επί του οποίου όλη η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να είναι ενωμένη.

Το αίτημα για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων εκείνων των ομήρων. Μιλάμε για ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου που διαπράττεται όλο αυτό τον καιρό. Είναι ήδη εδώ και ένα μήνα που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Δυστυχώς, δεν έχω οποιαδήποτε πληροφορία.

- Και τί γίνεται με τις οικογένειές τους; Έχουν την στήριξη που θα έπρεπε να έχουν από το κράτος του Ισραήλ;

- Με γενικούς όρους η απάντηση είναι ναι, παρόλο που πρόκειται για ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα. Έχουμε δημιουργήσει ένα κέντρο... μια μονάδα, που προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες αυτών των οικογενειών. Αυτή, όμως, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχουν ανάγκες υλιστικές αλλά και συναισθηματικές... Χρειάζονται... Πρώτα απ` όλα χρειάζονται να έχουν πληροφόρηση για την κατάσταση των μελών των οικογενειών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μιλούμε για ολόκληρες οικογένειες που τελούν υπό ομηρία... Και θέλουν να τους δουν ξανά και να τους αγκαλιάσουν.

- Όπως έχετε και εσείς δηλώσει, ο στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει την Χαμάς, να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητές της. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τί σημαίνει αυτό σε χρόνο και σε μέσα, για την επίτευξη αυτού του στόχου;

- Περιγράψατε ορθά τον στόχο. Και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η Χαμάς ως μία οντότητα. Η Χαμάς είναι ένας μηχανισμός. Η Χαμάς είναι ένα καθεστώς. Δεν στοχεύουμε ούτε σχεδιάζουμε να εξαφανίσουμε την Χαμάς ως ένα κίνημα ή ως μία ιδεολογία, παρόλο που θα ευχόμουν να μπορούσε να γίνει και αυτό. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το τερατούργημα να συνεχίσει να διοικά την Γάζα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί την πραγματικότητα. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να καταφέρουμε να καταστρέψουμε την ηγεσία τους, να καταστρέψουμε τις υποδομές τους, και να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως όταν θα αφήσουμε τη Γάζα - διότι δεν θέλουμε να μείνουμε στη Γάζα, αφήσαμε τη Γάζα το 2005 όχι προκειμένου να επιστρέψουμε ξανά - όταν θα αφήσουμε, λοιπόν, τη Γάζα θα ξέρουμε ότι δεν θα συνεχίσουν οι ίδιοι να ελέγχουν τη Γάζα.

Με ρωτάτε για τον χρόνο; Δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Θα χρησιμοποιήσουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο. Διότι αυτό είναι μία αποστολή στην οποία πιστεύει, κατά την άποψή μου, όποιος ενδιαφέρεται για το μέλλον της περιοχής μας, νοιάζεται για την επίτευξη της ειρήνης, καθώς γνωρίζει ότι η Χαμάς είναι ο εχθρός της ειρήνης. Η Χαμάς είναι ο εχθρός του μέλλοντος. Η Χαμάς δεν είναι εχθρός μόνο του Ισραήλ. Είναι ο εχθρός και των ιδίων των Παλαιστινίων. Μπορείτε να ρωτήσετε την Παλαιστινιακή Αρχή, τί αυτοί πιστεύουν για την Χαμάς και θα σας δώσουν την απάντηση. Βλέπουν και αυτοί την Χαμάς ως εχθρό. Η Χαμάς είναι το κακό για οποιονδήποτε θα ήθελε να δει καλά πράγματα να συμβαίνουν σε αυτή την περιοχή.

- Είτε επί σκοπού είτε όχι, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν άμαχοι που πληρώνουν τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε χθες πως «η κατάσταση στη Γάζα είναι ένας ατέλειωτος ανθρωπιστικός εφιάλτης για τους αμάχους». Κάποιος θα φοβόταν ότι το Ισραήλ θα βρεθεί κάποια στιγμή απέναντι στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας γι` αυτό το λόγο. Ποιά είναι η απάντησή σας;

- Κατά πρώτο, λυπάμαι πολύ για τον θάνατο αμάχων. Λυπάμαι πολύ για τον θάνατο Παλαιστινίων αμάχων. Εύχομαι να μην συνέβαινε. Πραγματικά θα αντευχόμουν να ήμασταν σε ένα πόλεμο τον οποίο να δίναμε ενάντια σε έναν εχθρό ο οποίος πολεμά. Όπως ένας στρατός που είναι έτοιμος να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ισραηλινό στρατό και να πολεμήσει. Όχι να κρύβεται. Να μην κρύβεται πίσω από γυναίκες. Να μην κρύβεται πίσω από παιδιά. Να μην κρύβεται κάτω από νοσοκομεία. Να μην κρύβεται μέσα σε σχολεία. Αυτός είναι ο τρόπος για να διεξάγεις ένα πόλεμο. Όμως ο εχθρός, που είναι η Χαμάς επιλέγει σκοπίμως να το κάνει αυτό μέσα από τον ίδιο τον άμαχο πληθυσμό. Επιλέγουν να το κάνουν αυτό επειδή γνωρίζουν ότι εμείς έχουμε τους περιορισμούς μας, εμείς ακολουθούμε το Διεθνές Δίκαιο, ως εκ τούτου λαμβάνουμε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις και είμαστε σε πολλά διλήμματα.

 Σε πολλές περιπτώσεις αυτοσυγκρατούμεθα, δεν επιτιθέμεθα, όταν θεωρούμε πως θα υπάρξουν πολλές απώλειες μεταξύ αμάχων. Χρειάζεται, όμως, ταυτόχρονα να σας πω και αυτό: Πρώτα-πρώτα, κάθε άμαχος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του σήμερα στη Γάζα είναι υπ` ευθύνη της Χαμάς. Η Χαμάς μπορεί να τερματίσει τις μάχες αύριο. Χρειάζεται να καταθέσει τα όπλα της, να παραδοθεί και δεν χρειάζεται να πεθάνει κανένας άμαχος. Είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα. Γνωρίζετε, παρόλα αυτά, τί θα συμβεί σε εμάς εάν καταθέσουμε εμείς τα όπλα; Θα μας σφαγιάσουν. Και μας το έδειξαν αυτό μόλις στις 7 Οκτωβρίου.

 Εάν εκείνοι καταθέσουν τα όπλα τους, εμείς δεν θα τους σφαγιάσουμε. Θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου και θα περάσουν τις ζωές τους στις ισραηλινές φυλακές. Είναι, άρα, πολύ εύκολο να τερματιστούν τα δεινά στη Γάζα εάν η Χαμάς αποφασίσει να αναλάβει την ευθύνη για τον δικό της πληθυσμό.

- Θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση την ερώτηση που έχω για το Ιράν και τον δικό του ρόλο στην όλη κατάσταση. Σήμερα οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι από την Υεμένη ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ένα σχολείο σε μια πόλη του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, το Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι «η κλιμάκωση των συνεπειών στους αμάχους αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μια επέκταση της σύγκρουσης». Ποιά είναι η αντίδρασή σας;

- Κατά πρώτο, το Ιράν είναι ο κύριος υπεύθυνος όλων όσων βλέπουμε σήμερα στην περιοχή. Οι Ιρανοί κάθονται στην Τεχεράνη και χρησιμοποιούν όλους όσους εξουσιάζουν σε αυτή την περιοχή. Βεβαίως την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ στην Γάζα, εναντίον των οποίων έχουμε ένα ενεργό πόλεμο, την Χεζμπολάχ που είναι άλλος ένας εξουσιαζόμενος από το Ιράν, ο οποίος μας επιτίθεται επί καθημερινής βάσεως εκτοξεύοντας ρουκέτες, εκτοξεύοντας αντιαρματικούς πυραύλους, χτυπώντας υποδομές στο Ισραήλ κάθε μέρα από τις 7 Οκτωβρίου.

 Έχουμε, επίσης, τους Χούθι από την Υεμένη. Οι Χούθι από την Υεμένη που εκτοξεύουν είτε πυραύλους εδάφους εδάφους, είτε πυραύλους Cruise, είτε drones εναντίον του Ισραήλ. Έχουμε Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι τραυματίστηκαν στο Ιράκ και τη Συρία, όταν δέχθηκαν επιθέσεις από υποστηριζόμενους από το Ιράν Σιίτες μαχητές. Όλα είναι υπό την ευθύνη του Ιράν. Και το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν υψώνει μια αρκετά δυνατή φωνή, απαιτώντας από το Ιράν «Σταμάτα αυτό που κάνεις», και θέτοντας ικανή πίεση στο Ιράν, είναι δυσάρεστο. Θα έπρεπε να δαχτυλοδείχνουν πολύ περισσότερο το Ιράν. Χθες, όπως και εσείς είπατε πολύ ξεκάθαρα, ένα σχολείο στο Ισραήλ, όπου βρίσκονταν μαθητές, δέχθηκε επίθεση με ένα drone. Σύμφωνα με όσα έχουμε πληροφορηθεί, αυτό το drone είχε σταλεί από τη Συρία, και όχι από την Υεμένη, από άλλη στρατιωτική οργάνωση που ελέγχεται από τους Ιρανούς, και χτύπησε το σχολείο. Ευτυχώς δεν βρίσκονταν πολλοί μαθητές εκεί την ώρα της επίθεσης. Σαράντα παιδιά μέσα στο σχολείο και κανένα από αυτά δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Όμως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Το Ιράν παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μας απειλούν εμάς ότι θα επεκταθεί ο πόλεμος. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να επεκταθεί ο πόλεμος. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη Γάζα και αν όλοι οι άλλοι σταματήσουν τις επιθέσεις δεν θα τους επιτεθούμε εμείς πίσω.