Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου - Ελλάδας

Στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας.

Στόχος της Συνόδου είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών, με έμφαση στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου.

Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέχουν εννέα Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυπριακής Κυβέρνησης που θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνεδρίες με τους Έλληνες ομoλόγους τους.

Το πρωί της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συνεδρίες των Κύπριων Υπουργών και Υφυπουργών με τους Έλληνες ομολόγους τους, στα αντίστοιχα Υπουργεία, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων προς καταρτισμό στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με συγκεκριμένα ορόσημα, ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια τους.

Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, η περαιτέρω συνεργασία σε σχολική και ανώτερη εκπαίδευση, η αναβάθμιση συνεργασιών στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της ναυτιλίας, καθώς και βέλτιστες πρακτικές στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συναντήσεων, στις 12 το μεσημέρι, οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί των δύο χωρών θα μεταβούν στην Ολομέλεια της Συνόδου, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα θέματα που συζητήθηκαν στις χωριστές συνεδρίες για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Με το πέρας της Ολομέλειας, θα γίνουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.