Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Στην εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας, παρά την αρνητική πρώτη τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς, εμμένει  ακόμη στο διορισμό της κας Μπίσιοπ ως  απεσταλμένης του στο Κυπριακό, ελπίζοντας προφανώς σε αλλαγή της τουρκικής στάσης, συγκλίνει η Λευκωσία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καμία ενημέρωση περί του αντιθέτου από την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν και το γεγονός πως τόσο η Τουρκία όσο και λαλίστατος κατά τα άλλα Τατάρ απέφυγαν κάθε αναφορά στο πρόσωπο της Αυστραλής πρώην Υπουργού Εξωτερικών. Αντίθετα ο κατοχικός ηγέτης εστιάζει αποκλειστικά στους όρους εντολής του απεσταλμένου, ο οποίος κατά τον Τατάρ δεν μπορεί να είναι «ειδικός».      

Πόρτα από Ο.Τ.Κ

Πέραν της συζήτησης των ευρωτουρκικών στο επικείμενο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο, στις μεταβλητές που ενδεχομένως θα καθορίσουν τη τουρκική στάση, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αντίδραση Άγκυρας και Τατάρ στην μη πρόσκληση του ψευδοκράτους  στην σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Αστάνα. Εξέλιξη που αποδίδεται στις πιέσεις που άσκησαν μέσω της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρος.

Έξαλλος ο Τατάρ έκανε λόγο για απειλές και εκβιασμούς κρατών για να μπλοκάρουν το ψευδοκράτος, ενώ ο τούρκος πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν τα έψαλλε στους υπόλοιπους συνέδρους από το βήμα της Συνόδου.  

«Είναι υποχρέωσή μας να ενεργούμε αλληλέγγυα με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης τουρκικής οικογένειας. Πιστεύω ότι θα δούμε την ΤΔΒΚ ανάμεσά μας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με το καθεστώς του παρατηρητή-μέλους, όπως έχουμε αποφασίσει. Βασίζομαι στην ισχυρή ηγεσία σας στο θέμα αυτό.», τόνισε ο Ερντογάν.

Ανησυχία για Πύλα

Σε πολιτικές αντιπαλότητες, στις τάξεις της ψευδοκυβέρνησης αποδίδει τις όντως  ανησυχητικές δηλώσεις του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών των κατεχομένων, η Λευκωσία. Ο κος Ερτογρούλογλου ζήτησε προχθές  ούτε λίγο ούτε πολύ την διακοπή των εργασιών για διαχωρισμό οικοπέδων στην νεκρή ζώνη παρά την Πύλα. Και όλα αυτά ενώ στην Κύπρο βρισκόταν ειδικά για το θέμα της Πύλας ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να επισημαίνει  ως καθόλου τυχαία τη συγκυρία.

Στενά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της παρακολουθεί η Κυβέρνηση και της πληροφορίες για αγορά μεγάλων εκτάσεων ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα, καθώς και τις πληροφορίες για εμπλοκή στις αγοραπωλησίες  και εταιρειών που εδρεύουν στην ΚΔ.