Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Κύπρος γίνεται η 30η χώρα που προσχωρεί και επικυρώνει τη Διακήρυξη των G7 σχετικά με τις εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε μέσω δημοσίευσης του στην πλατφόρμα «X» τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη δηλώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να  εμβαθύνουν τις διμερείς τους σχέσεις.

Η Διακήρυξη των G7 σχετικά με τις εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας

Η Διακήρυξη και τα κράτη που συμμετέχουν έχουν συγκεκριμένους στόχους και σκοπό την ανεξάρτητη Ουκρανία που θα μπορεί να αμυνθεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επιθετικότητα.

Οι στόχοι της Διακήρυξης

α) Διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, μέσω της συνεχούς παροχής:

● βοήθεια ασφαλείας και σύγχρονος στρατιωτικός εξοπλισμός, σε χερσαίους, εναέριους και θαλάσσιους τομείς, δίνοντας προτεραιότητα σε πυρά αεράμυνας, πυροβολικού και μεγάλης εμβέλειας, τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων βασικών δυνατοτήτων.

● υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας.

● ασκήσεις εκπαίδευσης για τις ουκρανικές δυνάμεις.

● ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία.

● υποστήριξη για πρωτοβουλίες κυβερνοάμυνας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.

β) Ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανασυγκρότησης και ανάκαμψης, για τη δημιουργία των συνθηκών που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής της ασφάλειας.

γ) Παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας καθώς και για να μπορέσει η Ουκρανία να συνεχίσει να εφαρμόζει το αποτελεσματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξει τη χρηστή διακυβέρνηση που απαιτείται για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες.