Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφανος Στεφάνου

Είναι ώρα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αξιολογούμε την οικονομία με στόχο μια οικονομική ανάπτυξη που θα είναι κοινωνικά δίκαιη και συμβατή με τους περιβαλλοντικούς στόχους, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του στο Φόρουμ Οικονομίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στο Συνεδριακό Κέντρο στην Λευκωσία.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το ΑΚΕΛ, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εστιάζει σε μια οικονομία με δύο πνεύμονες: το υγιές επιχειρείν που συνδράμει στη δυναμική ανάπτυξη και τα κοινωνικά αντανακλαστικά που οδηγούν στην ευημερία των πολιτών».

«Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι το αναπτυξιακό μας όραμα για το μέλλον θα πρέπει να συμπυκνώνει δυο βασικά συστατικά που είναι η οικονομική μεγέθυνση με ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι το σημερινό Φόρουμ για την οικονομία, φιλοδοξεί να ανοίξει τον διάλογο "για πραγματικές, μεταρρυθμιστικές, ακόμη και ρηξικέλευθες λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεν θέλουμε να δούμε την οικονομία να οδηγείται σε σκοτεινές ατραπούς, δεν θέλουμε η διαφθορά να αποτελεί το βασικό πυλώνα παραγωγής πλούτου» και «ούτε μπορούμε να δεχθούμε ότι οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες».

«Οι καθοριστικοί παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης - κατανάλωση, επενδύσεις, κρατικές δαπάνες και το εμπορικό ισοζύγιο – πρέπει να εξετάζονται μαζί με την επίδραση της ανάπτυξης στην αύξηση της ανισότητας ή στις αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, για την υλοποίηση αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ προτείνει επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας για τη διασφάλιση ανάπτυξης που να έχει βάθος και να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα.

Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ προτείνει επίσης αντιμετώπιση των αυξανόμενων εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων που μπορεί να επιτευχθεί με τον καταμερισμό των οικονομικών βαρών ανάλογα με το εισόδημα και το οικονομικό εκτόπισμα του καθενός και τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε σε στήριξη του επιχειρείν και, κυρίως, της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτελεί τον βασικό άξονα, όπως είπε, της κυπριακής οικονομίας, σε φορολογική μεταρρύθμιση που να υπηρετεί τόσο τον στόχο για δικαιότερη κατανομή των βαρών όσο και τον στόχο για στήριξη του επιχειρείν με παροχή κινήτρων, σε προστασία του περιβάλλοντος από την άναρχη ανάπτυξη και σε ύπαρξη ισονομίας και δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

«Σε αυτούς τους άξονες στηρίζουμε τη δράση μας και σε αυτούς επιχειρούμε να στηρίξουμε τις συμμαχίες που έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου μας», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο «θα πρέπει να στοχεύει στην μεγέθυνση της οικονομίας μέσα από παραγωγικές επενδύσεις (οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, πρέπει να μην είναι πρόσκαιρες), στην στήριξη της κοινωνίας, στην στήριξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, το οποίο να παρέχει τα βασικά αγαθά και  υπηρεσίες στους πολίτες και στη διασφάλιση επαρκών πόρων για το Κράτος έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά και την ίδια ώρα, το κράτος να στηρίζει την κοινωνία και να λειτουργεί ως φορέας της ανάπτυξης».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει να στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη ενός κράτους πρότυπο το οποίο "να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, μακριά από λογικές και πολιτικές ‘λιγότερου Κράτους’ που στη δύσκολη ώρα αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους».

«Η Κύπρος είναι μια μικρή ημικατεχόμενη χώρα, απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό και δεν μπορεί στους στρατηγικούς τομείς να μην υπάρχει η εξορθολογισμένη παρουσία του κράτους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο κρίσιμος τομέας της ενέργειας είναι ένα τρανό παράδειγμα του ρόλου του κράτους».

Ανέφερε επίσης ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει «να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, διασφαλίζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, αποκαθιστώντας την αγοραστική δύναμη των μισθών, δίνοντας κίνητρα στους εργοδότες για να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει καίρια σημασία, όπως είπε, για μια ισχυρή και υγιή οικονομία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα που να λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας» και «η σχέση του με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία να μην στηρίζεται στον εκβιασμό και την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει αλλά τη συνεργασία, τερματίζοντας τις καταχρήσεις και τις παράνομες πρακτικές».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε ξανά ελπίδα, να επανατοποθετήσουμε έννοιες όπως η ανάπτυξη, η καινοτομία, η παραγωγικότητα, η κοινωνική προστασία και η αξιοπρεπής εργασία σε ένα νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

«Είναι απαραίτητο να διεξάγουμε ένα ειλικρινή και δομημένο κοινωνικό διάλογο για το πώς δημιουργούμε μια οικονομία πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική, λιγότερο εκμεταλλευτική και μια κοινωνία συνεκτική» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «πληθωριστικές πιέσεις, τα ψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τις συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων, όπως αυτής στην Ουκρανία και τώρα στη Μέση Ανατολή, διαλύουν την κοινωνική συνοχή και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς όπως είναι το πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί».

Πρόσθεσε ότι «η αυξανόμενη δυσπιστία και κυρίως η δυσαρέσκεια οδηγούν στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σαν αυτές που είδαμε πρόσφατα στη Γαλλία αλλά και στην άνοδο του λαϊκισμού, την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς και της ρητορικής μίσους» και «αποδεικνύεται έτσι ότι η οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τη λειτουργία της δημοκρατίας».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι με το βλέμμα στο μέλλον, «το ΑΚΕΛ δηλώνει έτοιμο όχι απλώς να συμμετέχει αλλά και να συμβάλει με υπευθυνότητα στη διαμόρφωση αυτού του νέου μοντέλου λειτουργίας που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο μέλλον της οικονομίας και του τόπου».

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα υποθηκεύει το μέλλον όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της χώρας ολόκληρης» και πρόσθεσε πως «η μη λύση δεν συντηρεί μόνο τις συνθήκες ανασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα, περιορίζει ή και αποστερεί από δυνατότητες για ανάπτυξη της οικονομίας».

«Σκεφτείτε αν το Κυπριακό ήταν λυμένο, πόσο πιο εύκολα θα μπορούσαμε να πετύχουμε την ενεργειακή συνδεσιμότητα της χώρας μας, αντί να βολοδέρνουμε σε δύσκολους ή και ασύμφορους, από οικονομικής και εμπορικής άποψης, σχεδιασμούς» και «πού ενδεχομένως να βρισκόταν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αν στη μέση δεν ήταν η κατοχική δύναμη να απειλεί και να εμποδίζει την ανάπτυξή του».