Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Σύσκεψη για ενημέρωση και αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας της Κύπρου για διαχείριση μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών, καθώς και για περαιτέρω συντονισμό, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας (30/10) υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου όπως Πολιτική Άμυνα, Υπηρεσία Ασύλου, κ.α.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων μαζικών αφίξεων στην Κύπρο αυξάνεται, με τον ΥΠΕΣ να δίνει οδηγίες για ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ναυκράτης, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι προετοιμασίες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη διαχείριση ενδεχόμενων νέων ροών.

Οι δυνατότητες του κράτους είναι συγκεκριμένες και ήδη στο σύστημα ασκούνται πιέσεις.

Μετά από καταγραφή των διαθέσιμων μέσων, προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία ακόμη 500 ατόμων στο κέντρο Πουρνάρα, ενώ στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί και ο χώρος στις Λίμνες, που μπορεί να φιλοξενήσει άλλα 130 άτομα.

«Έχει γίνει αίτημα προς τον Μηχανισμό Υποστήριξης της Ευρωπαικής Επιτροπής για να παρασχεθεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός πρόσθετος προς τη Δημοκρατία για να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που θα χρειαστούμε περισσότερες σκηνές π.χ.

Δεν είναι οι δυνατότητες της Δημοκρατίας τέτοιες που να μπορεί να φιλοξενήσει πολύ πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτό που λαμβάνει τώρα. Δηλαδή, αν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες αφίξεις, τότε αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες της Δημοκρατίας.», επισήμανε ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοϊζος Χατζηβασιλείου.