Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Γνώστης του Κυπριακού από την παρουσία του σε διπλωματικές θέσεις τον προηγούμενο διάστημα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πρόσωπο που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο γενικός γραμματέας ως απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ανακοινώσεις από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες, βρίσκονται υπό την αίρεση της απάντησης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ η δική μας πλευρά δεν έχει εντοπίσει κάτι το οποίο θα προκαλούσε ανησυχίες.

Η αποστολή του απεσταλμένου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν θα είναι ανοικτού τέλους. Επίσης διευκρινίζουν ότι η αποστολή του δεν θα μπορεί να εκφεύγει από το πλαίσιο που ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα εφαρμόσει και θα υλοποιεί τους όρους εντολής του γενικού γραμματέα.   

Όπως ειπώθηκε κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, ο απεσταλμένος θα αναλάβει να διερευνήσει τα δεδομένα και τις προοπτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή  για ενδεχόμενη επιστροφή στις συνομιλίες. Η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει στις επαφές του θα ανακοινωθεί μετά τις πρώτες συναντήσεις που θα έχει στην Κύπρο, αλλά και ενδεχομένων με τις εγγυήτριες δυνάμεις.   

Στο επίκεντρο η UNFICYP
 
Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου θα φθάσει στην Κύπρο ο βοηθός του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν Πιερ Λακρουά.

Θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, ενώ θα επισκεφθεί την Πύλα και στο επίκεντρο των επαφών του θα βρίσκεται η αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην Πύλα συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του δρόμου, με τη Λευκωσία να εκφράζει την προσδοκία ότι οι πρόνοιες της συναντίληψης που προέκυψε θα τηρηθούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μερίδα του εθνικιστικού τύπου στα κατεχόμενα ισχυρίζεται ότι η διευθέτηση για την Πύλα αποτελεί παγίδα για τους Τουρκοκυπρίους και ζητά όπως ο Κόλιν Στιούαρτ κηρυχθεί από το κατοχικός καθεστώς ως ανεπιθύμητος.