Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε συμφωνία για διευθέτηση συνάντησης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να εξετάσουν εργασιακά θέματα, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέληξαν Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και αντιπροσωπεία της ΠΕΟ, επικεφαλής της οποίας ήταν η ΓΓ της συντεχνίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ επέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών υπόμνημα με τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η στεγαστική πολιτική, εργασιακά θέματα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «σε κάποια επιμέρους θέματα υπάρχει συναντίληψη» και έχει ζητήσει όπως «κάποιες ιδέες, που μπορεί να εμπλουτίσουν την στεγαστική πολιτική, υποβληθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες για να αξιολογηθούν».

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι η στεγαστική πολιτική που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση «δεν είναι κάτι το στάσιμο, είναι δυναμική και μπορεί να εμπλουτιστεί» και «αν υπάρχουν ιδέες να τις αξιολογήσουμε».

Όσον αφορά εργασιακά θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ιωάννου είπε ότι συμφωνήθηκε η διευθέτηση «μιας συνάντησης μεταξύ ΣΕΚ, ΠΕΟ και Υπουργείου Εσωτερικών για να δούμε τα επιμέρους θέματα», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια αγαστή συνεργασία και θέλουμε να την συνεχίσουμε».

Τέλος, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε την ΓΓ της ΠΕΟ για τη συνάντηση και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία που έχουν.  

Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΠΕΟ, αφού σημείωσε πως είναι η πρώτη συνάντηση με τον κ. Ιωάννου, ως ΥΠΕΣ, είπε στο ΚΥΠΕ ότι έδωσαν ένα υπόμνημα στο οποίο καταγράφουν τις θέσεις της συντεχνίας σε διάφορα ζητήματα και πρόσθεσε πως ο ΥΠΕΣ έχει δεσμευτεί για μια κοινή συνάντηση με τις συντεχνίες «όπου πολύ συγκεκριμένα να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα».

Αναφορικά με το πρώτο θέμα που αφορά τη νέα στεγαστική πολιτική, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «υπάρχουν μέτρα που είναι προς την σωστή κατεύθυνση», αλλά «θέσαμε ενώπιον του Υπουργού κάποιους προβληματισμούς μας», όπως είπε.

«Το πρώτο είναι πως πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα για κοινωνική στέγη γιατί σήμερα ανάγκη για κοινωνική στέγη δεν έχουν μόνο τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και τα χαμηλομεσαία νοικοκυριά και ιδίως τα νέα νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ανέφεραν στον ΥΠΕΣ πως «θα μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση να αναπτυχθούν πολύ περισσότερες συνέργειες από το κράτος στην ΤΑ, ίσως και με την εμπλοκή κάποιων κοινωνικών ταμείων», προσθέτοντας ότι η ΠΕΟ έχει κάποιες ιδέες τις οποίες θα καταθέσει.

«Αυτό είναι αναγκαίο διότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει και η νέα στεγαστική πολιτική είναι ότι είναι πολύ δύσκολο στους νέους να δανειστούν ή να εξασφαλίσουν το αρχικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτηθεί η απόκτηση στέγης με πιο χαμηλό κόστος όπως είναι ο στόχος της νέας στεγαστικής πολιτικής με τα κίνητρα που δίδονται», πρόσθεσε.

Επί τούτου, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι μέσα στις εισηγήσεις της ΠΕΟ θα είναι «και το πώς ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης επανέρχεται στον αρχικό του στόχο», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει ο οργανισμός να καταστεί ακόμη ένα τραπεζικό ίδρυμα καθώς «έχουμε τραπεζικά ιδρύματα».

«Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι έναν οργανισμό που να είναι προσανατολισμένος στη χρηματοδότηση κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια εκείνων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι ανέφεραν στον ΥΠΕΣ ότι «ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, αυτά πρέπει να πάνε κάτω από μια ενιαία ομπρέλα που θα είναι το Υπουργείο Εργασίας».

Ανέφερε ότι επανέλαβαν «την ανάγκη να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά της αδειοδότησης των οικιακών εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας».

Σε σχέση με τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι υπήρξε συμφωνία με το ΥΠΕΣ πως αυτό «πρέπει να αντιμετωπίζει ολιστικά τα ζητήματα των αιτητών ασύλου», όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα κοινωνικής στήριξης και επιδομάτων, προσθέτοντας ότι «όλες οι υπηρεσίες πρέπει να είναι κάτω από την ενιαία ομπρέλα του Υφυπουργείου Μετανάστευσης».

Αναφορικά με τα θέματα των Δήμων, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η ΠΕΟ στήριξε «τη μεταρρύθμιση της ΤΑ επειδή θεωρούμε ότι τούτο είναι προς το συμφέρον και των πολιτών αλλά και των εργαζομένων με την έννοια ότι δίδονται δυνατότητες μέσα από την ορθολογιστική αξιοποίηση του προσωπικού για ανάπτυξη και του ίδιου του προσωπικού εντός των νέων οντοτήτων των Δήμων», προσθέτοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που ανησυχούν την ΠΕΟ.

Ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλά ανοικτά ζητήματα», που αφορούν τη στελέχωση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΠΟ), προσθέτοντας ότι «πρέπει να είναι όλα έτοιμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν (η ΕΠΟ) και να μην οδηγηθούμε και πάλι στην αγορά υπηρεσιών».

«Η αγορά υπηρεσιών, με αυτοεργοδοτήσεις, επιβεβαιωμένα πλέον διαβρώνει και την αποτελεσματικότητα των οργανισμών», κατέληξε.