Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθυ

Ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, το Ισραήλ, με την οργή στην χώρα και στις τάξεις της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον του Αντόνιο Γκουτέρες να γιγαντώνεται, στον απόηχο των αναφορών του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, κατά την χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αντόνιο Γκουτέρες – Γενικός Γραμματέας 

«Οι επιθέσεις της Χαμάς, δεν έγιναν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Είμαι βαθιά ανήσυχος από την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε να συμβαίνει στη Γάζα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύρραξη δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»

Gilad Erdan – Πρέσβης Ισραήλ στον ΟΗΕ

«Θεωρώ ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί. Πώς μπορεί ο Γενικός Γραμματέας με τα λόγια του να δικαιολογεί με αυτό τον τρόπο τις φρικαλεότητες που υπέστησαν οι πολίτες μας; Αθώοι πολίτες»

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ο οποίος ήταν παρών στην συνεδρίαση του Σ.Α, ακύρωσε την κατ ιδίαν συνάντηση που θα είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Eli Kohen – Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ 

«Μετά το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να σβηστεί από προσώπου γης.»

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, επιχείρησε λίγες ώρες αργότερα, να μαζέψει τις δηλώσεις του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αντόνιο Γκουτέρες – ΓΓ ΟΗΕ 

«Τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού»

Το Ισραήλ αποφάσισε να μπλοκάρει την έκδοση βίζας σε αξιωματούχους του Οργανισμού, με πρώτο τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα, το σχόλιο της ισραηλινής κυβέρνησης. 

Στο πλευρό του Τελ Αβίβ, στην κόντρα με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, στάθηκε πάντως η Βρετανία, που διαφώνησε δημόσια με την δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες.

Νέα συνεδρία αύριο 

Το Συμβούλιο Ασφαλέιας των ΗΕ, παρέμεινε κατά την χθεσινή συνεδρίασή του, διχασμένο. Σε στρατόπεδα, για ένα ζήτημα που απειλεί την σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Antoni Blinken – Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ 

«Δεν είναι μυστικό σε κανένα σε αυτή την αίθουσα ότι για χρόνια το Ιράν υποστήριξε την Χαμάς, την Χεζμπολάχ, τους Χούτις και άλλες οργανώσεις που συνεχίζουν να διεξάγουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ»

Amir Saeed Iravani – Πρέσβης Ιράν στον ΟΗΕ 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την σύγκρουση με την απροκάλυπτη ευθυγράμμισή τους με τον επιτιθέμενο εις βάρος του αθώου παλαιστινιακού λαού»

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει και νέα συνεδρίαση του σώματος αύριο.