Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής σε σχέση με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι προκλήσεις που προκύπτουν και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της μεταρρύθμισης. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι προκλήσεις που αναφύονται σε σχέση με την ομαλή μετάβαση από την 1η Ιουλίου 2024 στο νέο καθεστώς, όπως είναι ο καταρτισμός των οργανογραμμάτων των Δήμων και η μετάβαση στο νέο κοινό σύστημα αδειοδότησης «ΕΥΑΓΟΡΑΣ».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως από κοινού εργαστούν για την έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν, ώστε το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εφαρμοστεί με επιτυχία», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο κ. Ιωάννου παρουσίασε μελέτη που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τον τρόπο κατανομής της ετήσιας χορηγίας που παραχωρείται δια νόμου στους νέους Δήμους, ύψους €117 εκ., με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2024.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, η μελέτη βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια που καθόρισε η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή και λαμβάνει υπόψη παραμέτρους, όπως τα δημογραφικά δεδομένα, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και οικονομικά κριτήρια, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η κατανομή του ποσού αυτού θα γίνεται πιο στοχευμένα μέσα από έναν μηχανισμό δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Σε συνέχεια αυτού, η Ένωση Δήμων Κύπρου θα επανέλθει με απόψεις και σχόλια επί της μελέτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου ενημερώθηκε για τη μελέτη που αφορά στις μισθοδοτικές κλίμακες των ανωτάτων θέσεων στους νέους Δήμους, ενώ συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ομαλής μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων που αφορούν την αδειοδότηση της ανάπτυξης από τις υφιστάμενες Πολεοδομικές και Οικοδομικές Αρχές στους πέντε νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και αρμόδιοι Λειτουργοί.