Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πεσμεργκα

Δυο ιρακινοί στρατιώτες και δυο μέλη των Πεσμεργκά, οργάνωσης κούρδων μαχητών, σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν οι δυο πλευρές ενεπλάκησαν σε μάχη σε ορεινή περιοχή στον βορρά, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις ιρακινές και στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ιρακινός Πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Σουντάνι, ως εκ του αξιώματός του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, διέταξε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα διενεργήσει έρευνα για το συμβάν, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) είχαν εγκαταλείψει προχθές Σάββατο θέσεις κοντά στην κοινότητα Μαχμούρ και τις παρέδωσαν στον ιρακινό στρατό, όμως Πεσμεργκά του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚΔΚ), της παράταξης στην εξουσία στο ιρακινό Κουρδιστάν, προσπάθησαν να τις θέσουν υπό δικό τους έλεγχο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στους Πεσμεργκά είπαν πως δυο ιρακινοί στρατιωτικοί και κούρδος μαχητής σκοτώθηκαν, ωστόσο διευκρίνισαν αργότερα ότι αντισυνταγματάρχης των κουρδικών δυνάμεων υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη.

Άλλοι έξι ιρακινοί στρατιώτες και πέντε κούρδοι μαχητές τραυματίστηκαν. Δυο από τους ιρακινούς στρατιωτικούς νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες υγείας.

Οι εχθροπραξίες διήρκεσαν περίπου δυο ώρες, προτού αξιωματικοί των δυο πλευρών προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση, κατά πηγές προσκείμενες στα μέρη.

Ο ιρακινός στρατός διατηρεί τον έλεγχο των θέσεων για τις οποίες δόθηκαν οι μάχες, διαβεβαίωσαν τρεις πηγές του Ρόιτερς στις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο και οι δυο πλευρές στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή, πρόσθεσαν, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την κατάσταση.

Η Μαχμούρ απέχει 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης και 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η τελευταία φορά που οι δυο πλευρές είχαν εμπλακεί σε μάχες ευρείας κλίμακας ανάγεται στο 2017, όταν ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση κατά των Πεσμεργκά σε αντίποινα για την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από τις αρχές. Το δημοψήφισμα εκείνο είχε χαρακτηριστεί αποτυχία της κουρδικής ηγεσίας.