Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χρίστος Αγγελίδης

Μετά τη δημοσιοποιήση της πρόθεσης του να είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του 2024 με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, ο Δρ. Χρίστος Αγγελίδης εξηγεί στο ant1live τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, της υποδοχής της οποίας έτυχε η πρόθεσή του από την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ αλλα και το στενό του περιβάλλον, το όραμά του για την Κύπρο και τι θα ήθελε ο ίδιος να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον απαντά και στην ερώτηση κατά πόσον ο ίδιος πιστεύει ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι στη αντιπολίτευση ή στη συμπολίτευση αλλά και ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα.  

-Αρχικά θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την πρόθεση που έχετε εκφράσει για να είστε υποψήφιος με τον ΔΗΣΥ στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 . Για ποιους λόγους έχετε αποφασίσει να διεκδικήσετε τώρα μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

-Μια θέση στη Ευρωβουλή είναι σαφέστατα εξέχουσας σημασίας για κάθε χώρα. Ταυτόχρονα, ο κάθε ευρωβουλευτής, μέσα από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, έχει να επιτελέσει ένα σημαντικό, ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο, τόσο για τη χώρα του όσο και για την Ευρώπη.  Έχω όραμα για την Κύπρο μας. Και αυτό το όραμα επιθυμώ να υλοποιήσω για την Κύπρο μας με την συμμετοχή μου στη Ευρωβουλή.   

Μέσα από την πολύχρονη επαφή μου με τον κόσμο και απ’ όσα εισπράττω καθημερινά για την υποψηφιότητα μου, πιστεύω ακράδαντα ότι η συμμετοχή μου στην Ευρωβουλή θα είναι   επωφελής για την χώρα μας και τους πολίτες της σε βαθμό που θα αναβαθμίσει και θα κάνει την Κύπρο μας να ξεχωρίσει και να διακριθεί  σε πολλούς τομείς. Ένα όραμα που στόχο έχει την οικονομική, κοινωνική ευημερία και πρόοδο των πολιτών σε μια ασφαλή χώρα. Μέσα από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου ως Ευρωβουλευτής, ήδη βλέπω αυτό το όραμα να παίρνει σάρκα και οστά για την Κύπρο και τους πολίτες της και μέσα από την ευθύνη μου για προστασία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχο έχω να συμβάλω στην καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της για μια αναβαθμισμένη, οικονομικά ενδυναμωμένη και ισχυρή Ευρώπη.       

Η Ευρώπη εξελίσσεται και ολοένα και περισσότερο μέσα από τις διάφορες κρίσεις απέδειξε ότι στηρίζει τα κράτη μέλη και συμβάλλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο τους. Σ’ αυτή την προσπάθεια επιθυμώ να είμαι συνδημιουργός, να έχω ουσιαστικό και ρυθμιστικό ρόλο στις αποφάσεις. Επιθυμώ να συνεχίσω την προσφορά μου στην κοινωνία μέσα από την ενεργή συμμετοχή μου στις σημαντικές επιτροπές της ΕΕ, κτίζοντας επωφελείς συνεργασίες με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.

Είναι η κατάλληλη ώρα να αναδιπλώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και ο καθένας απ’ όπου και εάν καλεστεί να είναι έτοιμος να δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να προσφέρει στηv  πατρίδα του. Προσωπικά, είμαι έτοιμος γι’ αυτό από καιρό, αλλά τώρα νοιώθω επιτακτική την ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και προσκλήσεις των πολιτών, που θέλουν έργα και πράξεις και όχι μόνο όμορφα λόγια και υποσχέσεις.

Είμαστε ένα μικρό αξιολάτρευτο νησί που ανήκει στη Ευρωπαϊκή Ένωση και η οικογένεια της Ευρώπης, μπορεί να μας προσφέρει ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής σε πολλούς τομείς αν το διεκδικήσουμε, αν το αξιοποιήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλώνω έτοιμος να είμαι ένας εκ των έξι ευρωβουλευτών της Κύπρου μας για να διεκδικήσω με συνέπεια και αφοσίωση ό,τι αξίζει στο νησί μας.

-Ποιες ήταν οι αντιδράσεις για την απόφασή σας, από το στενό και κοινωνικό περιβάλλον σας;

-Θα ήθελα αρχικά να πω, πως γι’ αυτή μου την απόφαση, έχω κάνει τη δική μου αυτοκριτική και έθεσα ενώπιον μου αρχικά το ερώτημα εάν είμαι κατάλληλος και εάν έχω τις προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, την εμπειρογνωμοσύνη, την προσωπικότητα και το φρόνημα που απαιτείται για ένα υποψήφιο και για ένα πετυχημένο Ευρωβουλευτή. Έχω επίσης ζητήσει αυστηρή κριτική πολλών συμπατριωτών μου, από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικά ενδιαφέροντα, έχω ζητήσει την ειλικρινή άποψη φίλων και γνωστών και τα μηνύματα είναι απίστευτα ενθαρρυντικά και απείρως συγκινητικά. Επιπλέον, πολίτες από διαφορετικές παρατάξεις, έχουν διακρίνει την καθαρότητα στις προθέσεις της υποψηφιότητάς μου και έχει διαφανεί ότι έχουν αξιολογήσει με θετικό πρόσημο την απόφασή μου και δεν σας κρύβω ότι οι παραινέσεις από τους πολίτες ήταν συνεχείς και πιεστικές εδώ και καιρό. Είναι όλα αυτά που μου δίνουν τη δύναμη και το σθένος να προχωρήσω. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το οικογενειακό μου περιβάλλον πιστεύει στο όραμα μου και με εμπιστεύεται πλήρως, αναγνωρίζοντας ότι μπορώ να είμαι άξιος εκπρόσωπος της Κύπρου στη Ευρωβουλή. Αυτή η στήριξη είναι μια ασταμάτητη κινητήριος δύναμη η οποία μαζί με την στήριξη της κοινωνίας δημιουργεί ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό επιτυχίας για να συνεχίσω να προβάλλω την υποψηφιότητα μου.      

Οι πολίτες ευθαρσώς αναφέρουν ότι αναζητούν και προκρίνουν ήθος, τιμιότητα, εργατικότητα, εμπειρογνωμοσύνη, υπευθυνότητα και ένα νέο αέρα αισιοδοξίας στην πολιτική αλλά με πλούσιο και ουσιαστικό περιεχόμενο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι πολίτες αναφέρουν ότι προκρίνουν τα πιο πάνω αλλά απαιτούν ταυτόχρονα σεβασμό και εκτίμηση.        

Ως μέλος της κυπριακής κοινωνίας, αναγνωρίζω και κατανοώ πλήρως τις ανάγκες και τις ανησυχίες των ανθρώπων μας, αντιλαμβάνομαι και νοιώθω τις αγωνίες τους και σέβομαι και εκτιμώ τον αγώνα του καθενός ξεχωριστά.  Γι’ αυτό μπορώ με βεβαιότητα και με κάθε ειλικρίνεια να δηλώσω ότι γνωρίζω, επιθυμώ και μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτές τις ανάγκες και ανησυχίες τους.

Θα έλεγα πως η δική μου υποψηφιότητα είναι η επιλογή που ψάχνουν οι πολίτες, είναι η επιλογή που κτίζει γέφυρες, η επιλογή που καλύπτει κενά, η επιλογή που ενώνει και σέβεται διαφορετικές σχολές και σκέψεις εντός του ΔΗΣΥ και δημιουργεί προοπτική και ελπίδα.  

Αντιλαμβάνομαι την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω έναντι των ανθρώπων της Κύπρου και των Ευρωπαίων πολιτών της. Χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι θα εργαστώ υπεύθυνα και σκληρά με όλες μου τις δυνάμεις για να  προσθέσω αξία στο Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς του προς όφελος της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης, που μας προσφέρει ευκαιρίες αναβάθμισης και ασφάλειας.      

-Αναφερθήκατε στην επιθυμία σας για υλοποίηση του οράματός σας σε σχέση με την Κύπρο. Ποιο είναι αυτό το όραμα κ. Αγγελίδη;  

-Η Κύπρος μας θα πρέπει να καταστεί το ζηλευτό διαμάντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος θα πρέπει να διακριθεί με έργα, υποδομές που θα υποστηρίζουν διοργανώσεις ολυμπιακών διαστάσεων. Θα πρέπει να μεταπηδήσει από την μετριότητα στη αριστεία. Θα πρέπει να γίνει ρυθμιστής και ένας ισχυρός κρίκος στη αλυσίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δώσει και να πάρει αλλά και να συνυπάρξει στη ομάδα της ΕΕ αξιοποιώντας όλα τα οφέλη και όλες τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ για την Κύπρο μας και τους πολίτες της. Ως τελευταίος σταθμός της ηπείρου να προστατεύει και να προστατεύεται για να διαφυλάττεται η ακαιρεότητα και η ασφάλεια της.  

Η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει περαιτέρω όλα τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαική Ένωση για τους πολίτες της και την ευημερία τους αναπτύσσοντας ταυτόχρονα περαιτέρω την κουλτούρα και τα οφέλη της Ευρώπης στη καθημερινότητα μας.   

Στην Κύπρο πρέπει να υπάρχει συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μας δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες και θα πρέπει πρωτίστως να γίνονται ενέργειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της κουλτούρας και κυρίως της Ιστορίας και των αγώνων μας.  

Πρέπει να δοθούν κίνητρα και αναβαθμισμένοι ρόλοι στον επαγγελματικό στίβο, στα υπέρλαμπρα νεαρά Κυπριακά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό για να επιστρέψουν και να προσφέρουν στη Πατρίδα τους.  

Κανένας πολίτης αυτού του τόπου δεν μένει έξω από την εξίσωση και μέσα από νομοθεσίες και εισηγήσεις στη Ευρωβουλή, η καθημερινότητα όλων των πολιτών μπορεί να βελτιωθεί αν αξιοποιήσουμε προς το συμφέρον μας και σε μεγαλύτερο βαθμό τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρομαι σε ένα όραμα, που κτίζει και αναδομεί ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που νοιάζεται για την διαβίωση και την ευημερία των πολιτών του, που επενδύει σε νέα σχέδια και δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες του, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων οικογενειών και νεαρών ζευγαριών, των νέων ανθρώπων και προτείνει συνετή στεγαστική πολιτική και που φροντίζει έμπρακτα με αγάπη και στοργή τις ζωές και την διαβίωση της τρίτης ηλικίας. 

Αναφέρομαι σε ένα όραμα με μηδενική ανοχή της διαφθοράς γιατί οι ελέγχοι και οι οδηγίες θα πρέπει να εφαρμόζονται και όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με διαφάνεια και όλοι θα ευημερούν σε μια ευρωπαική χώρα με ασφάλεια .   

-Η ηγεσία του κόμματός σας είναι ενήμερη για την πρόθεση σας να είστε ένα από τα έξι άτομα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ;

-Ο σεβασμός κι η εκτίμηση, αναμφίβολα, είναι απαραίτητα συστατικά για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία οποιουδήποτε οργανισμού, ιδιαίτερα όταν πλαισιώνεται από  ειλικρίνεια και καλή επικοινωνία, γι’ αυτό με σεβασμό και εκτίμηση στους θεσμούς έθεσα την απόφαση μου για την πρόθεση της  υποψηφιότητάς μου ενώπιον της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και η ηγεσία του ΔΗΣΥ ανταποκρίθηκε με τον ίδιο σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπο μου και στη υποψηφιότητα μου.      

Ήταν υποχρέωσή μου να ενημερώσω γι’ αυτή μου την απόφαση και το έκανα με κάθε ειλικρίνεια, χωρίς δισταγμό και με περίσσια περηφάνεια. Θα είναι τιμή μου να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.   

Θα ήθελα η ηγεσία του ΔΗΣΥ να γνωρίζει πρώτη απ’ όλους  την επιθυμία μου για την  υποψηφιότητα μου στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024. Θα ήθελα η ηγεσία να μπορεί  να προβεί στις ανάλογες ενέργειες και τον σωστό  προγραμματισμό για τον καταρτισμό του τελικού και όσο το δυνατόν καλύτερου ψηφοδελτίου, που θα προσδώσει στο κόμμα τα ψηλότερα δυνατά ποσοστά, με ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τα ιδανικά και τις αξίες της ιστορικής παράταξης του ΔΗΣΥ.

Θα ήταν ανέντιμο να γνωρίζει η ευρύτερη κοινωνία την πρόθεση μου για την υποψηφιότητα μου και να μην γνωρίζει η ηγεσία του κόμματος μου.  

Και δηλώνω ότι με την εκλογή μου είμαι έτοιμος να προσφέρω απλόχερα όχι μόνο σε όλο το κόσμο του ΔΗΣΥ αλλά και σε όλους τους συμπατριώτες μας όπου και εάν ανήκουν κομματικά.

-Σε ποια επιχειρηματολογία στηρίξατε την πρόθεση της υποψηφιότητά σας κ. Αγγελίδη, στην ηγεσία του ΔΗΣΥ;

-Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να παραθέσω στη ηγεσία αναλυτικά το όραμα μου όπως το αναφέρω πιο πάνω, τα επιχειρήματα μου και  τους λόγους της δυναμικής και της εκλεξιμότητας που κουβαλά η «κρυστάλλινη» υποψηφιότητα μου, ακριβώς όπως την εισέπραττα από τον κόσμο και η οποία, μεταξύ άλλων, ξυπνούσε πρωτίστως τον αγώνα και  την αγάπη για την Πατρίδα μέσα από την ιστορία και τα βιώματα μου.

Οι παραινέσεις και η υποκίνηση απο τους πολίτες ήταν γνήσια και ένοιωθα μέσα απο τα λόγια τους ότι ήταν ευτυχείς γιατί είχαν μια καθαρή έντιμη επιλογή για την οποία θα είχαν λόγο να πάνε να ψηφίσουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές.  

Δηλώνω με υπερηφάνεια λοιπόν, ότι θα είναι τιμή μου να είμαι στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών του Ιουνίου το 2024 του ΔΗΣΥ, κόμμα που η οικογένεια μου κι εγώ υπηρετούμε από δεκαετίες. Χωρίς περιστροφές δήλωσα στη ηγεσία του ΔΗΣΥ, ότι είμαι πανέτοιμος να προσδώσω στο ψηφοδέλτιο ότι αποκόμισα με υπευθυνότητα και αφοσίωση μέσα από τις επαγγελματικές μου διαδρομές στην Κύπρο και το εξωτερικό εδώ και 30 χρόνια. Συγκεκριμένα, ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, ως Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, ως μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων και ως μέλος σε πολλούς άλλους παγκύπριους οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Διαπιστώνω ότι η εμπειρογνωμοσύνη και οι δεξιότητες που ανέπτυξα ως επαγγελματίας αλλά και που απέκτησα σαν άνθρωπος είναι ουσιώδεις και έχουν συν διαμορφώσει την προσωπικότητα μου και την καθιστούν κατά την ταπεινή μου άποψη ισχυρή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και στη Ευρωβουλή.    

Στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, παρέθεσα τα έντονα βιώματά μου από την προσφυγιά και τις μνήμες της εφηβικής μου ηλικίας στο Βαρώσι, που παραμένουν πάντα άσβεστες και ζωντανές και εξήγησα πως με αυτές  μπορώ να κατανοήσω τον πόνο και το καημό της προσφυγίας και να προβάλω το κυπριακό πρόβλημα. Αναφέρθηκα στις  δύσκολες περιπλανήσεις μετά την προσφυγιά και τη φιλοξενία στη Λεμεσό τα επόμενα δέκα χρόνια που είχαν άπλετα σφραγίσει την ζωή της οικογένειας μου μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και μέσα από την απώλεια του πατέρα μου βουλευτή Αμμοχώστου και εκπαιδευτικού  δικηγόρου “φωτισμένου φιλόσοφου” όπως τον αποκαλούσαν Νίκου Αγγελίδη. Χωρίς άλλη επιλογή, συνεχίσαμε ενωμένοι με τα δύο αδέλφια μου, Άγγελο και Τεύκρο, με μια δυναμική Κυρία καπετάνιο, την μητέρα μας κ. Κλαίρη Αγγελίδου, εκπαιδευτικό, ποιήτρια, βουλευτή, Υπουργό μα πάντα μια μάνα που έπρεπε να υπηρετεί, τουλάχιστον όπως το εισπράτταμε εμείς τα παιδιά της, πρώτα την κοινωνία και μετά τα παιδία της. Η μεταπολεμική περίοδος ήταν πολύ δύσκολη περίοδος αλλά έμαθα με την στήριξη αξιόλογων ανθρώπων στη ζωή μου που συνάντησα στη Λεμεσό στα σχολεία, τα γήπεδα, τις εξόδους, να αγωνίζομαι με σεβασμό και ταπείνωση αλλά με επιμονή και πίστη για το καλό της οικογένειας μου.

Οι γονείς μου, οι αρχές και αξίες τους ήταν πάντα το φωτεινό παράδειγμα της ζωή μου και με αυτές τις αρχές και αξίες θέλω να υπηρετήσω τον Κυπριακό λαό και με αυτές τις αρχές και αξίες επιθυμώ να αντιπροσωπεύσω την Κύπρο στη Ευρώπη.     

Πανέτοιμος είμαι να προσδώσω στο ψηφοδέλτιο το τρίπτυχο του πρωταθλητισμού, που ανέπτυξα κατά την αθλητική μου καριέρα, από τα μαθητικά μου χρόνια μέχρι και τις σπουδές μου και που δεν είναι άλλο από την πειθαρχία, την τιμιότητα και την ταπεινότητα, ένα κώδικα επιτυχίας που εφαρμόζω πάντα.

Έχω επίσης, μοιραστεί με την ηγεσία ότι η διαμονή μου στη Λευκωσία τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει πλέον το δεύτερο μου σπίτι γιατί το ζω καθημερινά, απέκτησα αξιόλογους  συνεργάτες και αδελφικούς φίλους, τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου, φίλους που αγαπάμε και στηρίζουμε και μας στηρίζουν και έχουμε αποκτήσει μαζί τους βιώματα ζωής. Μοιράστηκα με την ηγεσία, την αγάπη μου για τη Λάρνακα και την Πάφο για ιδιαίτερους και ξεχωριστούς λόγους, αποτέλεσμα τόσο των προσωπικών αλλά και των επαγγελματικών διαδρομών μου, όπου απέκτησα αξιόπιστους συνεργάτες και γνώρισα σημαντικές προσωπικότητες.        

Αναντίλεκτα, όλες αυτές οι διαδρομές έχουν δημιουργήσει μια πολύχρονη και κάποτε στενάχωρη ιστορία με άσβεστη όμως την ελπίδα και την πίστη. Στο διάβα μου, αποκόμισα πολλούς ανεκτίμητους πιστούς φίλους αλλά και αφοσιωμένους συνεργάτες και πουθενά πλέον στη Κύπρο δεν νοιώθω ξένος αλλά πάντα ευπρόσδεκτος και αγαπητός.

Θα είναι τιμή μου να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ με άλλους σημαντικούς και αξιόλογους ανθυποψηφίους και θα είμαι περήφανος να εκπροσωπήσω τις αρχές και αξίες της οικογένειας Νίκου και Κλαίρης Αγγελίδη, σε ένα ψηφοδέλτιο που απαιτεί ισχυρές προσωπικότητες αντάξιες του ρόλου που έχει να επιτελέσει ένας ευρωβουλευτής. Θα είναι χαρά μου να κατορθώσουμε όλοι μαζί οι υποψήφιοι να φτάσουμε τα ψηλά ποσοστά του παρελθόντος και να κατατάξουμε τον ΔΗΣΥ πρώτο κόμμα.

-Το τελευταίο διάστημα καθημερινά είναι στη επικαιρότητα το κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι στη αντιπολίτευση η στη συμπολίτευση. Ποια είναι η δική σας θέση;

-Κατά την γνώμη μου αυτό το θέμα δεν πρέπει να αναμοχλεύεται αφού ο ΔΗΣΥ έχει τοποθετηθεί επί του θέματος χωρίς περιστροφές και με σαφείς επεξηγήσεις μέσω της ηγεσίας του. Ο λαός έχει κατατάξει τον ΔΗΣΥ στη αντιπολίτευση και αυτό είναι γεγονός.

Παρά ταύτα, δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και σοφό για το κόμμα να εγκλωβίζεται σε λέξεις ή απόλυτες τοποθετήσεις. Ο ΔΗΣΥ μέσα από τις τοποθετήσεις και ενέργειές του έχει έμπρακτα αποδείξει ότι η έγνοια του είναι το καλό του τόπου μας και των πολιτών του.  Έχει διαφανεί μέσα από τα γεγονότα, πως όταν η θέση του δεν είναι σύμφωνη με την Κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ διαφωνεί και ταυτόχρονα καταθέτει εισηγήσεις και όπου συμφωνεί υποστηρίζει την Κυβέρνηση χωρίς αναστολές και  αυτό πάντα για το καλό του τόπου μας.        

Αντιπολίτευση  η Συμπολίτευση; Και γιατί μια λέξη να καθρεφτίζει και να εγκλωβίζει την πορεία, τη στάση ή τις πολιτικές ενός κόμματος; Και γιατί να μην μπορεί ένα κόμμα να είναι αντικειμενικό και με επιχειρήματα να πείθει για την θέση του ανάλογα με τα δεδομένα;  Δηλαδή θα ήταν ορθό το κόμμα να διαφωνεί σε όλα επειδή ήδη δήλωσε ότι είναι αντιπολίτευση η αντίθετα;

Τα βαρίδια και οι βαρυσήμαντες δηλώσεις περιορίζουν το έργο και την δυναμική της ενότητας του κόμματος. Το κόμμα θα πρέπει με αντικειμενικά κριτήρια, με υψηλή κριτική προσέγγιση και αξιοπιστία και σεβασμό σε όλα τα μέλη του, να πορευθεί για το καλό του κόμματος και της Κύπρου μας, όπου ο λαός αποφάσισε και ο σεβασμός στη λαϊκή εντολή θα πρέπει να γίνει αποδεκτός.       

Το κάλεσμα του ΠΤΔ προς τον ΔΗΣΥ για την συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση, είναι ένα ανεξάρτητο θέμα και είναι δικαίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να θεωρεί ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στο ΔΗΣΥ, τα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη Κυβέρνηση.       

Η δική μου θέση είναι ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι εκεί που είναι για το καλό της πατρίδας μας. Πρέπει να είναι εκεί που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό και χρήσιμο ρόλο στην κοινωνία και τους πολίτες. Ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι ένας αυστηρός καλοπροαίρετος κριτής της κυβέρνησης για να υπάρχει προοπτική και ανάπτυξη, για να προσθέτει αξία στα έργα και την πολιτική που υιοθετεί η κυβέρνηση, να προστατεύει τους πολίτες και να συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία τους.    

Ας συμβάλουμε όλοι στη ενότητα και την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος, μακριά από άνευ ουσίας διλήμματα. Όλοι μαζί έχουμε χρέος να προχωρήσουμε σε ένα σπίτι, μια οικογένεια, μια πορεία για την επιτυχία.      

-Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία σας ενοχλούν εσάς εντός ΕΕ και θα θέλατε σε περίπτωση εκλογή σας να τα αλλάξετε;

-Τα διλλήματα και οι προκλήσεις στη ΕΕ γίνονται συνεχώς δυσκολότερα και απαιτούν καταρτισμένους ευρωβουλευτές με ισχυρές δεξιότητες για να τα διαχειριστούν και να δώσουν απαντήσεις.

Είμαστε ένα μικρό νησί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας οικογένειας όπου ανήκουν μεγάλες χώρες όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία αλλά και μικρότερες χώρες με τις δικές τους προτεραιότητες, ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Η ΕΕ έχει να προσφέρει στα κράτη μέλη μέσα από την ενεργειακή ισχυροποίησή της αλλά ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα των κρατών μελών που επηρεάζονται αρνητικά σε κάποιους τομείς ενόψει των νέων δεδομένων.  

Ακράδαντα πιστεύω πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις ευκαιρίες που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως για παράδειγμα το vision zero για την ασφάλεια στους δρόμους και μείωση των δυστυχημάτων και θα μπορούσαμε να αναδείξουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις ιδιαιτερότητες, λαμβάνοντας έτσι και την στήριξη που μας αρμόζει.

Να διεκδικήσουμε συστηματικά και με συνέπεια, χωρίς να είμαστε παθητικοί αποδέκτες των γεγονότων και των αποφάσεων της ΕΕ, προάγοντας το συμφέρον της Κύπρου μέσα από  διάφορες Νομοθεσίες. Να προστατεύουμε τους θεσμούς της ΕΕ, κτίζοντας σχέσεις αξιοπιστίας τόσο μεταξύ των μελών αλλά και σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στη ΕΕ.

Η Γραφειοκρατία εμπεριέχει πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες δημιουργούν καθυστερήσεις στις αποφάσεις και αποβαίνουν επιζήμιες στα κράτη μέλη. Η απλοποίηση των διαδικασιών θα είναι επωφελής και βοηθητική για όλα την ΕΕ.

Οι σημερινές αντιξοότητες είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμες από την ΕΕ, σε σύγκριση με την κρίση του ευρώ προ δεκαετίας. Τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μπόρεσε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια και να αγοράσει δημόσιο χρέος. Αυτό δεν είναι μια από τις επιλογές σήμερα μιας και η ΕΚΤ διπλασιάζει τα επιτόκια. Επιπλέον, η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα διαρθρωτικό σοκ από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Οι εντάσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων αυξάνονται. Αλλά οι κρίσεις έχουν και θετικό πρόσημο για την ΕΕ, η οποία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, θα μπορούσε να έχει τη φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια στο κόσμο και ενδεχομένως να αναδειχθεί γεωπολιτικά ισχυρότερη.  

Η ΕΕ δεν σκέφτηκε σε όλη τους την έκταση, τις οικονομικές συνέπειες της διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία όταν αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα εξ’ αιτίας της Ουκρανίας. Και οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να μετριάσουν το πλήγμα του ακριβότερου φυσικού αερίου και η ζήτηση του δεν μειώθηκε τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσε. Εν τω μεταξύ, οι Κυβερνήσεις δεν έκαναν αρκετά για να προετοιμάσουν τους πολίτες για τα δύσκολα που έρχονταν ενώ η αλληλεγγύη εντός ΕΕ εξανεμίζεται και ο κίνδυνος λαϊκίστικών αντιδράσεων τα επόμενα χρόνια αυξάνεται, κάτι το οποίο με ορθή και έγκαιρη προετοιμασία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Παρά ταύτα, μέσα από τις ενέργειες της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχει φθηνή και καθαρή ενέργεια από τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Επίσης σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα του χρήματος θα με απασχολούσαν καθώς το φθηνό χρήμα επέτρεψε στις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν χρέη την περασμένη δεκαετία χωρίς να σκέφτονται σοβαρά πως θα  αποπληρωθούν. Οι τελευταίες ενεργειακές επιδοτήσεις έπονται των τεράστιων πακέτων στήριξης του κορωνοϊού.

Ήδη τα ψηλά επιτόκια είναι αιτία διαμαρτυρίας από τα κράτη μέλη, ο πληθωρισμός πνίγει ασφυκτικά του Ευρωπαίους πολίτες αν και έχει το παράπλευρο όφελος της μείωσης του δημόσιου χρέους.

Μια ισχυρή αντιπροσώπευση με ικανότητες να διαχειριστεί θέματα όπως τα πιο πάνω θα είναι μόνο εις όφελος της Κύπρου και των πολιτών της.

-Τι θα προτείνατε εσείς στη ηγεσία του κόμματος για την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ ;

-Βασικά την εφαρμογή των δέκα εντολών. Και εξηγώ πως το εννοώ. Ασπάζομαι την ενότητα που επικαλούνται όλοι στη ηγεσία, αλλά η ενότητα δεν έρχεται από μόνη της μέσα από δηλώσεις και όμορφα λόγια. Η ενότητα έρχεται μέσα από τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό, μέσα από την καλή επικοινωνία, την κατανόηση, την ειλικρίνεια, την τιμιότητα, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και εξωστρέφεια που κτίζεται καθημερινά μέσα από τις πράξεις της ηγεσίας και όσων παίρνουν αποφάσεις για το κόμμα.  

Τα μέλη του Κόμματος είναι οι πνεύμονες, είναι η καρδιά, είναι η σπονδυλική στήλη του κόμματος και το κόμμα τα χρειάζεται όλα για να πάει μπροστά και να ζήσει, να επιβιώσει και να μεγαλώσει. Η βάση και τα μέλη πρέπει να  αναβαθμιστούν, να αλλάξουν ρόλο και δυναμική και να γίνουν ρυθμιστές των αποφάσεων αφού αυτοί είναι τα θεμέλια του κόμματος.

Στεναχώριες, πίκρες, απογοητεύσεις μεταξύ των μελών, φίλων και υποστηρικτών θα πρέπει να παραμεριστούν. Συγχώρεση έλεγε ο Χριστός και ταπείνωση. Αυτό πρέπει να γίνει αλλά με παραδειγματικούς χειρισμούς για αποφυγή παρομοίων καταστάσεων στο μέλλον. Και οπωσδήποτε πρέπει να γίνει αυτοκριτική, απολογισμός και με ομαδικότητα και δυναμικότητα να λαμβάνονται αποφάσεις, να προέχει η καλή επικοινωνία και να υπάρχει εξωστρέφεια. Η  εφαρμογή αποτελεσματικών διευθυντικών και ηγετικών δεξιοτήτων σε ένα κόμμα που δεν θα έχει ένα ασπόνδυλο καταστατικό, θα βοηθήσει στη αποτελεσματική διεύθυνση και ηγεσία του. Θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και όλοι θα συστρατευθούν προς τον κοινό στόχο και όραμα που πρέπει να είναι ξεκάθαρος και στη βάση των αξιών του κόμματος από  της ιδρύσεως του.    

Με καθαρή καρδιά, με αγάπη, με τις κρυστάλλινες θέσεις μας  και με φάρο τους αγώνες των ηρώων της πατρίδας  μας, ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι ο σημαιοφόρος της πολιτικής ζωής και να πορευτεί με αρχές και αξίες του ΔΗΣΥ, έτσι όπως τον δημιούργησαν οι γονείς μας και όπως θέλουμε να τον γνωρίσουν και να τον ακολουθήσουν τα παιδιά μας.