Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ψήφισμα καταδίκης ετοιμάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ολομέλεια της Πέμπτης για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Πλήρη στήριξη αλλά και βαθιά ανησυχία εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανόλικ. Ο Ισραηλινός Πρέσβης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση της Κύπρου, αναφέροντας ότι αν χρειαστεί, γνωρίζουν ότι μπορούν να στραφούν στον στρατηγικό τους εταίρο, την Κύπρο.

«Πραγματικά όσα έχουμε δει τις τελευταίες ώρες και μέρες να εκτυλίσσονται δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια θηριωδία, μια φρικαλεότητα, μια βαρβαρότητα εις βάρος αθώων ανθρώπων, εις βάρος του άμαχου πληθυσμού, εις βάρος γυναικών και κοριτσιών», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις της πριν από τη συνάντηση.

Τόνισε ότι η επίθεση της Χαμάς είναι επίθεση στην ειρήνη και χρειάζεται σύσσωμη η διεθνής κοινότητα να την καταγγείλει και να στηρίξει το Ισραήλ σε όλο αυτό το οποίο τεκταίνεται.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και συλλογικό: καμιά ανοχή στην τρομοκρατία», είπε.

Πρόσθεσε ότι καμιά ιδεολογική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διαφορά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να στέκεται ανάχωμα σε όλο αυτό το οποίο συμβαίνει.

«Η απάντησή μας και η στήριξή μας πρέπει να είναι καθολική και σύσσωμη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη ετοιμάζει ψήφισμα καταδίκης στην Ολομέλεια αυτής της Πέμπτης και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να στηρίξουν το Ισραήλ και τον λαό του σε αυτό το χτύπημα απέναντι στην ειρήνη.

Η κα. Δημητρίου διαβεβαίωσε τον πρέσβη για την πλήρη στήριξή της και ευχήθηκε το συντομότερο δυνατό τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις όχι μόνο να μην βρίσκουν στήριξη και ανοχή, αλλά και η διεθνής κοινότητα να δώσει το μήνυμα που πρέπει.

Δεν μπορεί εν έτη 2023 τέτοια κτυπήματα, όπως είπε, να συμβαίνουν εις βάρος του άμαχου πληθυσμού των αθώων ανθρώπων.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, Όρεν Ανόλικ, από την πλευρά του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την κα. Δημητρίου και την Κύπρο για τη στήριξή τους, δήλωσε ότι αυτές είναι πολύ δύσκολες μέρες για το Ισραήλ και οι φρικτές εικόνες που προέρχονται από τη χώρα του είναι αδιανόητες. Τόνισε επίσης ότι η υποστήριξη που λαμβάνουν από την Κύπρο αποτελεί φωτεινό φάρο σε αυτές τις σκοτεινές ημέρες και εξέφρασε την εκτίμησή του για όλα τα μηνύματα υποστήριξης που λαμβάνουν.

Ο Πρέσβης υπογράμμισε ότι, παρόλο που η χώρα του έχει δεχθεί επίθεση και έχει αντιμετωπίσει έκπληξη, το Ισραήλ είναι ένα δυνατό έθνος και θα αντισταθεί. Τόνισε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της ειρήνης που ξεκίνησε η Χαμάς και ότι είναι ένας πόλεμος ενάντια στην ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο, αγωνιζόμενοι μέχρι το τέλος και θα αλλάξουμε τις πραγματικότητες επί του εδάφους», τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος για να βοηθήσει το Ισραήλ και να διευκολύνει την όλη κατάσταση, ο Πρέσβης είπε ότι τους προσφέρθηκε ήδη βοήθεια από την Κύπρο σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Εκτιμούμε πολύ το γεγονός ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται να βοηθήσει το Ισραήλ. Προς το παρόν δεν ζητούμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά το λαμβάνουμε υπόψη. Το εκτιμούμε αυτό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι σε περίπτωση που χρειαστούμε κάτι, θα απευθυνθούμε στην Κύπρο, τον στρατηγικό μας εταίρο», ανέφερε.

 Ερωτηθείς εάν η Πρεσβεία διευκολύνει την μετάβαση και παραμονή στην Κύπρο των Ισραηλινών που φεύγουν από τη χώρα, ο Πρέσβης είπε ότι πολλοί Ισραηλινοί επιστρέφουν στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν σε αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση. Τόνισε ότι η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο δεν είναι σε θέση να κρίνει ή να επικρίνει άτομα που ενδέχεται να επιλέξουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ λόγω προσωπικών φόβων και ανησυχιών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι επί του παρόντος, η κύρια εστίαση της πρεσβείας είναι σε ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν το Ισραήλ να κερδίσει τον πόλεμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ