Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθγ

Δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει τις καλαθοσφαιρικές του ικανότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος έπαιξε με τα παιδιά αφού εγκαινίασε τους αναβαθμισμένους χώρους του Κ΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Παντελεήμονα.

κξη

Μιλώντας στα εγκαίνια, είπε ότι, «η πιο μεγάλη επένδυση ενός κράτους είναι η εκπαίδευση και με τη συνεργασία Τοπικών Αρχών, Σχολικών Εφορειών και Συνδέσμων Γονέων, όλα τα σχολεία στην Κύπρο μπορούν να γίνουν πρότυπα»

Λίγο πριν από το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο, όπου ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, τον Γραμματέα της Εφορείας Σχολικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Πολύδωρο Νεοφυτίδη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων, Μιχάλη Βασιλείου, για τη συνεργασία τους,  που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Λέγοντας πως έχοντας ήδη επισκεφθεί σχολεία και θα συνεχίσει να επισκέπτεται σχολεία, ο ΠτΔ σημείωσε ότι «για ένα κράτος που θέλει να πάει μπροστά, η πιο μεγάλη επένδυση είναι η Παιδεία, η εκπαίδευση».

«Το τι διδάσκεται στην Παιδεία μας, το τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία, είναι αυτό που καθορίζει το πώς θα εξελιχθεί η χώρα μας σε 10, σε 20, σε 30 χρόνια», είπε και υπέδειξε πως «οποιοσδήποτε τομέας διακυβέρνησης επηρεάζεται μέσα από την Παιδεία, μέσα από την εκπαίδευση».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί, «που συχνά βρίσκεστε στο επίκεντρο της κριτικής», αποτελούν τους πιο στενούς συνεργάτες για να επιτευχθεί ο στόχος να γίνει η χώρα μας καλύτερη, «μια χώρα που θα έχει μέλλον και προοπτική για όλους τους πολίτες της».

«Άρα, θέλω να προσεγγίσετε την εξαιρετική Υπουργό Παιδείας, είναι μια από τα δικά σας άτομα, ξεκίνησε όπως όλοι εσείς, να συνεργαστείτε μαζί της, για να αλλάξουμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε στην Παιδεία μας», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως ένα κράτος και μια κυβέρνηση υπάρχει για να προσφέρει Παιδεία, Υγεία και Δημόσια Ασφάλεια και πως «αν το κράτος δεν προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε αυτούς τους τρεις τομείς, για όλους τους πολίτες του, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει κράτος».  Όλα τα άλλα, συνέχισε, ρυθμίζονται κυρίως από την ελεύθερη αγορά και τόνισε ότι η Παιδεία και η Υγεία είναι η πιο σημαντικοί τομείς διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, στον χαιρετισμό του, έστειλε το μήνυμα πως, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχολείο έχει καταφέρει να αποτελεί πρότυπο, «σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν όλα τα σχολεία σε όλη την Κύπρο», υποδεικνύοντας πως «εδώ έγινε διότι υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία με όλες τις Τοπικές Αρχές, ανάμεσα στη Σχολική Εφορεία, τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων».

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας αυτό το επιτυχημένο μοντέλο, συνέχισε, που είμαστε υπέρ της διοικητικής αυτονομίας του κάθε σχολείου και τόνισε ότι «είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε τα σχολεία μας χώρους, όπου τα παιδιά μας θα θέλουν πραγματικά να έρχονται το πρωί και αυτό είναι το μοντέλο για το οποίο εργαζόμαστε».

«Είναι κάτι που θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμη καλύτερα μέσα από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως, στη βάση μοντέλων άλλων χωρών, η κεντρική κυβέρνηση έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αρμοδιότητες. Εμείς, ως κεντρική κυβέρνηση, πρέπει απλώς να έρθουμε να συνεισφέρουμε οικονομικά στο να πετύχετε αυτούς τους στόχους, συμπλήρωσε.

Ακολούθως μετέβη στο γειτονικό Τσίρειο Γυμνάσιο Λεμεσού, όπου μίλησε με μαθητές και μαθήτριες, ζητώντας να μάθει τι είναι αυτό που θέλουν να αλλάξει στο σχολείο τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Παιδεία βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης.