Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ger

Την ανάγκη επικέντρωσης στις γενεσιουργές αιτίες του μεταναστευτικού ζητήματος, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και η κατάρρευση των συστημάτων υποδοχής των χωρών πρώτης εισόδου, υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην παρέμβασή του στην 6η Σύνοδο των ευρωπαϊκών κρατών μελών της ομάδας MED5, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Θεσσαλονίκη.

Της Συνόδου προήδρευσε ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ενώ συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ισπανίας Fernando Grande-Marlaska Gomez, της Ιταλίας Matteo Piantedosi και της Μάλτας Byron Camillieri. Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου χαιρέτησαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ylva Johansson, με οπτικογραφημένο μήνυμά της.

Στην παρέμβασή του, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τις πιέσεις που δέχονται τα κράτη μέλη της Μεσογείου από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Αναφερόμενος, πιο συγκεκριμένα στα δεδομένα της Κύπρου, σημείωσε ότι το 2023 καταγράφεται μείωση στον αριθμό των αιτητών ασύλου, σε σύγκριση με το 2022, ωστόσο σημείωσε ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί και να απαιτούν εγρήγορση.

Ειδικότερα ανέφερε πως οι αφίξεις δια θαλάσσης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, την ίδια ώρα που έχουν διαπιστωθεί νέες τάσεις σε ό,τι αφορά στις διαδρομές που επιλέγονται και τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τα δίκτυα διακινητών.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η «επικέντρωσή μας στις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος, ώστε να αποτρέψουμε άλλες απώλειες ζωών στη θάλασσα και την κατάρρευση των συστημάτων υποδοχής μας». Ακόμη, επανέλαβε τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο και της υιοθέτησης μιας ενιαίας προσέγγισης που θα εδράζεται στη βασική αρχή της αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης τρίτων χωρών στην περιοχή της Μεσογείου, σε οικονομικό, τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για στήριξη του Λιβάνου, μιας χώρας που, όπως υποστήριξε, δέχεται δυσανάλογο βάρος εξαιτίας του μεγάλου αριθμού Σύρων μεταναστών που βρίσκονται στα εδάφη της. «Σε περίπτωση κατάρρευσης του Λιβάνου, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια εντελώς διαφορετική και κρισιμότερη κατάσταση», σημείωσε ο ίδιος.

Υπό το φως της συμφωνίας που επετεύχθη σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στους «27» για στήριξη των κρατών που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατάσταση κρίσης, οι πέντε Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη υιοθέτησης του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ευρωκοινοβούλιο εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, «παρά το γεγονός ότι το Σύμφωνο δεν καλύπτει όλες τις προσδοκίες μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την συμπερίληψη ξεκάθαρης πρόνοιας για εφαρμογή ενός υποχρεωτικού σχεδίου μετεγκατάστασης, εντούτοις μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές δράσεις.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου μετέφερε στους ομολόγους του την αναγκαιότητα διασφάλισης όλων των εργαλείων, ώστε οι χώρες να μπορούν να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότερο τρόπο στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η εισήγηση για παραχώρηση επιπρόσθετης βοήθειας προς τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής μέσω των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων για την ενίσχυση των προσπαθειών τους, κατέληξε ο ίδιος.