Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παυλος μαρινακης 2

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Παύλος Μαρινάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη του ant1live, αναφέρεται στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ξεκαθαρίζει πως θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μαρινάκης, μίλησε για τις  προοπτικές που έχουν οι τριμερείς συνεργασίες που πραγματοποιούν Ελλάδα και Κύπρος με τρίτα κράτη. Επίσης, ο Παύλος Μαρινάκης, ανέλυσε τους στόχους της νέας τετραετίας του Κυριάκου για την οικονομία. Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε το δικό του σχόλιο για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη.

Διαβάστε ολόκληρή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Παύλος Μαρινάκης στο ant1live

Νέα εποχή στα Ελληνοτουρκικά κατά πως φαίνεται, μετά και τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη. Θεωρείτε ειλικρινείς τις προθέσεις του κ. Ερντογάν; Σε ποιο βαθμό εμπλέκεται και επηρεάζει το κυπριακό πρόβλημα, τη νέα προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας-Άγκυρας;

- Το Κυπριακό για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στον πυρήνα της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής. Η θέση της Κύπρου είναι η θέση της Ελλάδας, σε καμιά περίπτωση δε θα δεχθούμε μία λύση δύο κρατών. Επιθυμούμε μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κύπρος και Ελλάδα είμαστε ένα, στις διεκδικήσεις μας και στην κοινή μας παρουσία στην εξωτερική πολιτική. 

Με την Τουρκία η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει μπει σε μια φάση διαλόγου, μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου μετά την επανεκλογή τους, με μία συγκεκριμένη διαδικασία τριών μερών. Η κύρια διαφορά που συζητάμε με την Τουρκία είναι η διευθέτηση θαλασσιών ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο της οικοδόμησης μίας θετικής ατζέντας, έχουμε θέματα οικονομίας, επενδύσεων, πολιτικής προστασίας για τις πολλές προκλήσεις και τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε. Ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς, οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, από εκεί και πέρα σε μια τέτοια διαδικασία, άπαντες αξιολογούμαστε καθημερινά, εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία με διάθεση να συνεχιστεί και να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κύρια θέματα, που απασχολούν τη χώρα μας και πολλές άλλες χώρες. Όλα θα κριθούν και του αποτελέσματος.

Η θέση της Κύπρου είναι η θέση της Ελλάδας, σε καμιά περίπτωση δε θα δεχθούμε μία λύση δύο κρατών

Σε περίπτωση που η Άγκυρα επιμένει στην λύση δυο κρατών στην Κύπρο και προωθήσει την αναγνώριση της αποσχιστική οντότητας των κατεχομένων, όπως και διατυμπανίζει ο Τούρκος πρόεδρος, ποια θα είναι η στάση της Αθήνας στην επιχειρούμενη αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

- Το επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να δεχτεί λύση ή και να συζητήσει τα δύο κράτη. Αυτό είναι ξεκάθαρο, είναι μια πάγια διεκδίκηση της χώρας μας και το λέμε σε κάθε ευκαιρία. Το ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, καθαρά και δυνατά μίλησε για όλα αυτά που επανειλημμένως έχει θέση η Κυπριακή Κυβέρνηση και τώρα με τον νέο πρόεδρο, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας, δεν πρόκειται ούτε εμείς ούτε η Κύπρος να το δεχτούν. Είμαστε ένα και ως ένα διεκδικούμε τη λύση βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

μαρινακης συνεντευξη

Θεωρείτε πως οι τριμερείς συνεργασίες/συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας με τρίτα κράτη είναι ένας αντισταθμιστικός παράγοντας που αντιπαραβάλλεται στην ισχύ της Τουρκίας και τα σχέδιά της στην περιοχή;

-Θεωρώ πως η παρουσία και η ύπαρξη των τριμερών σχέσεων μόνο θετικά μπορεί να βγάλει. Η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων. Ελλάδα και Κύπρος έχουν ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι προβάλλουν κοινές διεκδικήσεις αλλά και κάθονται στο τραπέζι με ισχυρές δυνάμεις της περιοχής για σημαντικά ζητήματα και μια πλούσια ατζέντα, ενδυναμώνει τις χώρες μας, ενδυναμώνει τον λαό και τις διεκδικήσεις μας και μας κάνει πιο ισχυρούς ούτως ώστε να πορευθούμε ως προς τη διεκδίκηση των θέσεων μας.

Ζούμε μια νέα πραγματικότητα ως προς την κλιματική αλλαγή, μια νέα πραγματικότητα ως προς τις μεταναστευτικές ροές, μια νέα οικονομική πραγματικότητα. Αν κάνεις μια προβολή των διεκδικήσεων, των προκλήσεων και των δυσκολιών με το που βρισκόντουσαν η Ελλάδα και η Κύπρος τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα θα δει πως σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να αντέξουν και να κρατηθούν όρθιες σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια.

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να επιδιώκουμε τον διάλογο, τις διεθνείς συμμαχίες, χωρίς να ξεχνάμε τις κόκκινες γραμμές, τις διεκδικήσεις του παρελθόντος και τα όσα οι πολίτες έδωσαν ως εντολή στις δύο κυβερνήσεις.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια

Μετά από 13 χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στην επενδυτική βαθμίδα από τον διεθνή οίκο DBRS. Η  Moody’s κατέταξε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της διακυβέρνησης στα θέματα οικονομίας;

-Η Ελλάδα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση, μία σημαντική εξέλιξη ούτως ώστε να δανείζεται η χώρα και συνολικά να έχουμε δανεισμό με πολύ ευνοϊκότερους όρους. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πρώτη χώρα σε μείωση χρέους, έχει τον πιο μεγάλο ρυθμό, εδώ και χρόνια, σε μειώσεις ανεργίας. Η Ελλάδα, είχε πάνω από 20% ανεργία, ήταν η πρώτη με διαφορά σε ανεργία στους νέους ενώ τώρα είναι πρώτη σε ρυθμό μείωσης στην ανεργία των νέων που ομολογουμένως είναι ακόμα υψηλή, ενώ έχει καταφέρει να έχει οριακά διψήφια ανεργία που οδεύει προς μονοψήφια.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικές ειδήσεις, έχουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αυξήσεις στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί έρχονται σε μια περίοδο παρατεταμένης πληθωριστικής κρίσης, μιας εισαγόμενης ακρίβειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πριν από περίπου τρεις μήνες με βασική εξαγγελία την αύξηση των εισοδημάτων σε όλους τους πολίτες.  Αυτός είναι και ο πυρήνας της πολιτικής μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

μητσοτακης μαρινακης

Ήταν ομολογουμένως ένα δύσκολο καλοκαίρι για την Ελλάδα. Πυρκαγιές, πλημμύρες, επεισόδια χούλιγκαν, παραιτήσεις Υπουργών σχεδόν με το «καλημέρα» της νέας τετραετίας. Πως απαντάτε στις επικρίσεις που διατυπώνονται και μιλούν για αστοχίες; Πως σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός να γίνει το «restart» της κυβέρνησης;

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ήταν πολύ έντονες σε αυτή την πρώτη περίοδο της νέας διακυβέρνησης. Το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα συνέβη το πιο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο των τελευταίων 300 χρόνων. Το νερό που έπεσε μέσα σε λίγες ημέρες σε μία περιφέρεια της Ελλάδας, τη Θεσσαλία, πέφτει συνολικά σε ένα ολόκληρο χρόνο στην Γερμανία. Ενώ είχαμε την πιο σφοδρή πυρκαγιά των τελευταίων ετών, αυτή στον Έβρο. Η Ελλάδα, έχει το πολύ τρεις μέρες σήμανση ακραίου κινδύνου, μέσα σε ένα ολόκληρο καλοκαίρι ενώ φέτος είχε επτά.

Προφανώς η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την πραγματικότητα, να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή. Σίγουρα ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, το γεγονός ότι έχουμε περισσότερους πυροσβέστες και μέσα, μας έκανε να μειώσουμε τις συνέπειες αυτών των μεγάλων κρίσεων. Το γεγονός ότι βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα, μας κάνει να τρέχουμε με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες για να προλάβουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτή την νέα πραγματικότητα, που δεν τη βιώνει μόνο η χώρα μας.

Πριν λίγες μέρες υπήρξε η εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πως η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση ερμηνεύει το φαινόμενο Στέφανου Κασσελάκη.  Σας ανησυχεί καθόλου το προφίλ του και ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική και τους πολίτες;

- Περιμένουμε να ακούσουμε από τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Κασσελάκη, τις θέσεις, τις απόψεις του ιδίου και του κόμματος του. Προς το παρών αυτό που έχουμε δει τις πρώτες μέρες που βρίσκεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία προσπάθεια να πρεσβεύσει το νέο με τα πιο παλιά, τοξικά υλικά. Χρησιμοποιεί τους πιο γνήσιους εκφραστές της ρητορικής μίσους, ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη.

Η επικοινωνία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πολιτική γιατί είναι ο τρόπος να μιλήσεις με τους πολίτες να επικοινωνήσεις τις θέσεις σου, το πρόγραμμα σου και όλα τα σημαντικά που θέλεις να πεις, αρκεί να υπάρχει περιεχόμενο. Όταν η επικοινωνία δεν συνοδεύεται από περιεχόμενο τότε εκπροσωπεί λογικές λαϊκισμού που ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό. Οι γνήσιοι εκφραστές του λαϊκισμού, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα και επιδείνωσαν την κατάσταση και μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού.

Είστε ένα νεαρό σχετικά στέλεχος, για τα δεδομένα Ελλάδας και Κύπρου, στον πολιτικό χώρο και την κυβέρνηση. Πως ένα νέο άτομο μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας/ της χώρας του; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία στην ενασχόληση με την πολιτική και τη διεκδίκηση πολιτειακού αξιώματος; Τι θα λέγατε στη νεότερη γενιά που αποστρέφεται την πολιτική, δε συμμετέχει στα κοινά και δεν ψηφίζει;

παυλος μαρινακης ψηφος

- Μόνο μέσα από τη συμμετοχή, με ότι στηρίζει ο καθένας, μπορείς να κάνεις από μικρές μέχρι και μεγάλες αλλαγές. Από μικρός συμμετέχω, απ’ το Πανεπιστήμιο, αλλά ταυτόχρονα εργάζομαι. Χρειαζόμαστε πολλούς περισσότερους νέους ανθρώπους, συμμάχους στη νέα προσπάθεια. Συνάντησα πολλούς τέτοιους και στην Κύπρο όταν ήρθα, συναντώ και εδώ πολλά νέα παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα να σπουδάσουν ή να δουλέψουν. Η νεότερη γενιά, πλήρωσε και πληρώνει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Είναι λογικό να προκαλεί οργή, θυμό, απόγνωση και ισοπέδωση. Δεν είναι όλοι ίδιοι και μπορούμε και εμείς με εμπειρότερα στελέχη να αλλάξουμε τα πράγματα.

Σημασία έχει να φύγουμε από τη λογική των συνθημάτων, απ’ τη λογική της επανάστασης χωρίς αιτήματα και να πάμε στις χειροπιαστές λύσεις. Ο καθένας, όποιες πιστεύει ότι είναι αυτές, να τις προτείνει, να τις υπερασπίζεται με πάθος αλλά και πίστη. Το κυριότερο είναι πως πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να συνυπάρχουμε, όσο γίνεται να απομονώσουμε τις τοξικές φωνές και να πάμε μπροστά.