Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταχσιν ερτουγρουλογλου

Η συμμετοχή του ψευδοκράτους στη συνεδρίαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για πρώτη φορά ως «μέλος παρατηρητής» με το «επίσημο όνομα και τη σημαία» ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την «έναρξη της διαδικασίας αναγνώρισης της τδβκ», υποστήριξε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας σε μια συνάντηση με ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το «υπεξ» ο κ. Ερτουργούλογλου μιλούσε σε «συνάντηση αξιολόγησης» στα γραφεία του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον. «Είμαστε ήδη μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας ως τ/κ κράτος, αλλά αναμένουμε να γίνουν νέα βήματα κι εκεί. Μπορώ να πω ότι η διαδικασία αναγνώρισης της τδβκ έχει ξεκινήσει», είπε.

Οι σχέσεις του ψευδοκράτους (με τη διεθνή κοινότητα) κάθε μέρα ενδυναμώνονται, πρόσθεσε. «Προβλέπουμε ότι όχι μόνο το Αζερμπαϊτζάν αλλά και διάφορα άλλα κράτη θα φτάσουν στο σημείο να αναγνωρίσουν την τδβκ. Στις ομιλίες του στη ΓΣ του ΟΗΕ πέρυσι και φέτος, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε ανοιχτά αυτό το κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα σε μια πλατφόρμα όπως η Γενική Συνέλευση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό που έγινε αυτό το αίτημα για αναγνώριση της τδβκ και τη δημιουργία εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μαζί μας», πρόσθεσε.

Δρόμος στην Πύλα

Επαναλαμβάνοντας στους συνομιλητές του ότι ο δρόμος Άρσους – Πύλας είναι ανθρωπιστικής φύσης έργο, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί. Εξήγησε, είπε, το πρόβλημα στον αρχηγό της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο πριν από 1-2 μήνες. «Οι στρατιώτες του ΟΗΕ δεν έχουν δικαίωμα να βγουν εναντίον μας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία. Για να μην χάσουμε τους Τούρκους της Πύλας, είπαμε ότι πρέπει να φτιάξουμε έναν δρόμο μόνο για να διευκολύνουμε τη μετακίνησή τους από και προς την τδβκ. Ο ΟΗΕ βγήκε απέναντί μας. Προσπάθησαν να μας μπλοκάρουν με τσιμεντόλιθους, οχήματα και καλώδια, και οι άνθρωποι μας εκεί επίσης αντέδρασαν σε αυτό», ισχυρίστηκε.

Ξεκινώντας από το χωριό Άρσος, είπε, θα εισέλθουν σε αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί «νεκρή ζώνη» και θα στήσουν οδοφράγματα στο δρόμο. Η ΕΕ και η ε/κ πλευρά διέπραξαν παρατυπίες «με δόλο» σχετικά με το καθεστώς της εν λόγω περιοχής, ισχυρίστηκε.

«Στην πραγματικότητα, το επεισόδιο στην Πύλα αυτό που δείχνει είναι ότι πρέπει να γίνει συμφωνία μεταξύ της τδβκ και του ΟΗΕ. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ υπηρετούν και στην επικράτεια της τδβκ λόγω της μέχρι στιγμής ανοχής και φιλοξενίας της τουρκικής πλευράς», ανέφερε.

Επικρίσεις κατά ΟΗΕ

Για τον κ. Ερτουγρούλογλου το ΣΑ του ΟΗΕ είναι «η δομή που προκάλεσε το πρόβλημα του Κυπριακού. Είναι αυτό το σώμα που το κρατά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας». Γι' αυτό, είπε, η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5, έχει πολύ νόημα και ο κόσμος αρχίζει να το καταλαβαίνει μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε. Επέκρινε δε τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ γιατί ως συνομιλητές έχουν τους Ε/κ και όχι τους Τ/κ.

Χαρακτήρισε το Κυπριακό «εθνικό θέμα», που αφορά όχι μόνο τους Τ/κ και την Τουρκία, αλλά πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε κι όλες οι χώρες του ΟΤΚ να το βλέπουν έτσι.

Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά είναι «κακομαθημένη» γιατί αναγνωρίζεται μόνο αυτή, έχει θέση στη ΓΣ του ΟΗΕ, οπότε δεν θέλει να χάσει τα οφέλη και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συνεταιριστική σχέση με τους Τ/κ. Με αυτή την προσέγγιση, πρόσθεσε, πέρασαν σχεδόν 60 χρόνια διαπραγματεύσεων. «Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών θα συνεχίσουν να διαφυλάττουν τα συμφέροντα του τουρκικού στρατού στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας τις κόκκινες γραμμές» τους, όπως είπε.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχε στην Ουάσιγκτον συναντήσεις με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου στους οποίους εξήγησε ότι η λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη συνεργασία και τη σταθερότητα τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή.

Ο «υπεξ» παρέστη επίσης σε συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης στις δεξαμενές σκέψης Atlantic Council και Hudson Institute και ενημέρωσε εμπειρογνώμονες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου για το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς.