Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συρια

Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, και μαχητές πιστούς στη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίοι εισέδυσαν σε μια αραβική κοινότητα που βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας περιοχή στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες) ανακοίνωσαν σήμερα ότι «εκδίωξαν τους ένοπλους άνδρες του καθεστώτος που εισέδυσαν στην κοινότητα Ντεϊμπάν», στην επαρχία Ντέιρ Έζορ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες, Δευτέρα, και συνεχίστηκαν μέχρι και την αυγή σήμερα προκάλεσαν 21 θανάτους στις τάξεις των φιλοκαθεστωτικών μαχητών, και τρεις στην πλευρά των ΣΔΔ. Σκοτώθηκε επίσης μία γυναίκα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, συγκρούσεις ανάμεσα στις ΣΔΔ, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, και μαχητές τοπικών αραβικών φυλών στην περιοχή αυτή είχαν προκαλέσει τον θάνατο 90 ανθρώπων σε διάστημα περίπου δέκα ημερών.

Η επαρχία Ντέιρ Έζορ, με πλειονότητα αραβικού πληθυσμού, διαρρέεται από τον Ευφράτη που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και εκείνες που ελέγχονται από τις ΣΔΔ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μια ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία η οποία όμως διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, «φιλοκαθεστωτικοί μαχητές εισέδυσαν τη Δευτέρα στις ζώνες [που τελούν] υπό τον έλεγχο των ΣΔΔ περνώντας τον Ευφράτη και αντιπαρατέθηκαν σε συγκρούσεις».

Σε μια ανακοίνωση, οι ΣΔΔ κατηγόρησαν τους ενόπλους ότι εισέδυσαν από την ανατολική όχθη του Ευφράτη «υπό την κάλυψη τυφλών βομβαρδισμών» από τις ζώνες που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση.

Αντίποινα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι ΣΔΔ βομβάρδισαν τις ζώνες της δυτικής όχθης του Ευφράτη όπου έχουν αναπτυχθεί οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Οι ΣΔΔ αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της επίθεσης που νίκησε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2019 και εξακολουθούν να υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον. Ελέγχουν μια ημιαυτόνομη κουρδική ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένων ολόκληρων τμημάτων της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Ντέιρ Έζορ, όπου έχουν αναπτυχθεί οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο είχαν πυροδοτηθεί από τη σύλληψη στα τέλη Αυγούστου από τις ΣΔΔ ενός Άραβα στρατιωτικού ηγέτη, τοπικού συμμάχου της συριακής κυβέρνησης.

Οι ΣΔΔ είχαν ανακοινώσει μετά το τέλος των μαχών ότι είχαν εκδιώξει από την περιοχή, και ιδίως από την Ντεϊμπάν, τους μαχητές τοπικών αραβικών φυλών που είχαν εξεγερθεί εναντίον τους. Είχαν πει πως επρόκειτο για τοπική διένεξη και όχι για κουρδοαραβική σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στην επαρχία αυτή, είχαν στείλει τότε μεσολαβητές στις ΣΔΔ και στους τοπικούς ηγέτες ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μετατροπής των εχθροπραξιών σε σύγκρουση ανάμεσα στους Κούρδους και τις αραβικές φυλές.

Ο επικεφαλής των ΣΔΔ Μαζιούμ Αμπντί είχε ανακοινώσει μετά το τέλος των συγκρούσεων πως επικεφαλής τοπικών αραβικών φυλών είχαν αναλάβει να έρθουν σε επαφή με τους εξεγερθέντες και είχε πει πως οι δυνάμεις του θα «αμνήστευαν» τους συλληφθέντες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ένα τμήμα των Αράβων μαχητών που διέφυγαν προς τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές Σεπτεμβρίου διέσχισαν και πάλι τον Ευφράτη και συμμετείχαν στις χθεσινές μάχες.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων, στον κατακερματισμό της χώρας και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα