Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε για τα όσα ειπωθήκαν και εισέπραξε από τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Με κρισιμότερη, τη συνάντηση που η Λευκωσία επένδυσε αρκετά, αυτή του ΠτΔ με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ.

Οι προσδοκίες για το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν επαληθεύτηκαν λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το γεγονός ότι το αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται να ανακοινώσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα απευθύνονται στους Τουρκοκυπρίους. Μέτρα που όπως ενημέρωσε ο ΠτΔ είναι έτοιμα και αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να τα ανακοινώσει.

Συζήτηση έγινε και για τα επόμενα βήματα με ορόσημο, όπως αναφέρθηκε, να είναι η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί τα τέλη Οκτωβρίου και θα συζητηθούν οι σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε ακόμα τις προσπάθειες που γίνονται για τον διορισμό, από τον ΓΓ των ΗΕ, ειδικού απεσταλμένου για το κυπριακό. Διορισμός που είναι δύσκολος, τουλάχιστον για το ερχόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα και τις απόψεις του Ερσίν Τατάρ.

Δηλώσεις έγιναν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και τον εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη.

Στις δηλώσεις τους, τα κόμματα εμφανίστηκαν προβληματισμένοι σχετικά με τις εξελίξεις και το παρατεταμένο τέλμα που παρουσιάζεται στο κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση του ΑΚΕΛ για να δοθούν ενεργειακά κίνητρα στην Τουρκία μετά τη λύση, ούτως ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ με τη σειρά του ο κ. Λετυμπιώτης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μετακινηθούμε ούτε κατά το ελάχιστο από αυτά που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη δική μας εποικοδομητική στάση».