Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο  Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Νυρεμβέργη, τάχθηκε υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων στα σύνορα της Γερμανίας.

Ο Σολτς ζήτησε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης με τις παρατυπίες στη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων εισόδου στην Πολωνία. «Δεν θα ήθελα απλά να επιτρέπεται στους μετανάστες να συνεχίζουν το ταξίδι τους από την Πολωνία και κατόπιν να συζητάμε για τη δική μας πολιτική ασύλου». Όποιος φτάνει στην Πολωνία, πρέπει να καταγράφεται εκεί και εκεί να διεκπεραιώνεται η διαδικασία ασύλου, ξεκαθάρισε ο Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εντείνεται το πρόβλημα στη Γερμανία λόγω «κάποιων θεωρήσεων εισόδου που χορηγούνται έναντι χρημάτων». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποίησε, η Γερμανία θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα στα σύνορα με την Πολωνία.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως οι αριθμοί των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη και τη Γερμανία έχουν «αυξηθεί δραματικά», ενώ τόνισε ότι η Γερμανία είναι πιστή στο δίκαιο για το άσυλο, θα πρέπει ωστόσο όσοι δεν μπορούν να επικαλεστούν λόγους για διεθνή προστασία ή όσοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις να επιστρέφονται. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zeit, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει υπό την Νάνσι Φέζερ, την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων σταθερών συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία, με στόχο την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, Μίκαελ Στιούμπγκεν, απηύθυνε έκκληση στην Υπουργό να εφαρμόσει άμεσα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης, καθώς έχουν αυξηθεί οι παράτυποι μετανάστες που μεταφέρονται από την Αστυνομία στο κέντρο πρώτης υποδοχής του Βρανδεμβούργου.