Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Στη γωνιά έβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγκάζεται να αναβάλει τη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, υπέδειξε προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ότι «απαιτεί άμεση δρομολόγηση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, με παράλληλη επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας του, που έχει παγώσει εδώ και έξι χρόνια»

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αιτήματα Ερντογάν προκάλεσαν διαφωνίες και μεταξύ κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αυστρία επιδιώκει όπως η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας αποτελέσει υποκατάστατο της ενταξιακής πορείας της χώρας, τερματίζοντάς την.

Η Γερμανία, πάντως, επιθυμεί περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο στις ευρωτουρκικές σχέσεις και τάσσεται υπέρ της παραχώρησης ευρωπαϊκών δώρων προς την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της στο Ουκρανικό, στην πρόληψη μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο κράτος-μέλος θεωρεί ότι το παρόν χρονικό σημείο δεν προσφέρεται για δώρα προς την Τουρκία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, ενόψει ευρωεκλογών και δεν αποκλείονται αντιδράσεις από την κοινωνία των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο, καθώς μέσα στην εξίσωση της νέας στρατηγικής των ευρωτουρκικών σχέσεων συνυπολογίζεται, άτυπα, και η στάση της Άγκυρας στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να εκκρεμεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Όλα αυτά οδηγούν μοιραία στην μετάθεση των εξελίξεων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, πιθανότατα τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ομοίως και στο Κυπριακό, το οποίο οι Βρυξέλλες δεν ξέρουν ακόμη πως θα διαχειριστούν.

Από την μια καταγράφουν τη θέση της Λευκωσίας για διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ντοσιέ και κυρίως με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Από την άλλη, ωστόσο, εκφράζουν κατανόηση στη θέση της Άγκυρας, που απαιτεί αποσύνδεση της ευρωτουρκικής ατζέντας από το Κυπριακό, υποδεικνύοντας ότι η επίλυση του προβλήματος ουδέποτε συνδέθηκε με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, στις μέχρι σήμερα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.