Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπρος ελλαδα ιορδανια

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, σειρά διμερών επαφών.

Ο κ. Κόμπος είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τατζικιστάν κ. Sirojiddin Muhriddin, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και των διεθνών εξελίξεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης Διμερών Διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν κ. Bakhtiyor Saidov, o κ. Κόμπος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Ενημέρωσε τον ομόλογό του και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας και Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Κατά την τριμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη και της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry έγινε ανασκόπηση της ουσιαστικής προόδου που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς συνεργασίας, όπως η άμυνα, η ενέργεια και τα θέματα διασποράς.

Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την προετοιμασία της 10ης Συνόδου Κορυφής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αίγυπτο, και αντάλλαξαν απόψεις για σειρά περιφερειακών ζητημάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκε η διμερής συνεργασία, καθώς και τρόποι εμβάθυνσης της στρατηγικής σχέσης Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο κ. Υπουργός συνόδευσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres και παρακάθησε στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους Πρέσβεις των πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βράδυ, ο κ. Κόμπος παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.