Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φε

Η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε  ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει,  χωρίς καθυστέρηση, εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση σε Ελληνοκύπριους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει ότι η Επιτροπή Υπουργών «εμμένει σταθερά στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει αποζημίωση άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους, που επιδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε δεκάδες άτομα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».  

Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις αφορούν τη συνεχιζόμενη άρνηση πρόσβασης σε περιουσίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κατά παράβαση του άρθρου για προστασία της ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ κάποιες υποθέσεις αφορούν και την παραβίαση από την Τουρκία του δικαιώματος των αιτούντων για σεβασμό της κατοικίας τους.

Το Συμβούλιο χαρακτηρίζει την καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης "κατάφωρη ασέβεια των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης".

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ορισμένες υποθέσεις εκκρεμούν από το 2007.

Πηγή: Κρατικό Ραδιόφωνο