Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υτφ

Να κερδίσει εντυπώσεις και να σπείρει ζιζάνια, επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στο 4ημερο ταξίδι του στην αμερικανική μεγαλούπολη για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αναφερόμενος στο τετ α τετ του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, έκανε λόγο για επικείμενες κοινές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Πρόεδρος Τουρκίας

«Θα ξεκινήσουμε ενεργειακές γεωτρήσεις με το Ισραήλ. Θα αρχίσουμε να λειτουργούμε γραμμές μεταφοράς ενέργειας όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και από την Τουρκία προς την Ευρώπη».

Από ισραηλινής πλευράς δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με τα όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως ειλημμένες αποφάσεις. Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ πάντως, μετέδιδαν χθες, ότι στην πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο Βενιαμίν Νετανιάχου είχε απαντήσει ότι,

Βενιαμίν Νετανιάχου – Πρωθυπουργός Ισραήλ

«Το ζήτημα είναι υπό εξέταση. Το Ισραήλ έχει ενώπιον της τέσσερις διαφορετικές επιλογές, χωρίς να αποκλείεται να προωθηθούν εντέλει πέρας της μιας λύσης.»

Τους ισχυρισμούς Ερντογάν, σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος εμμέσως αμφισβήτησε την αξιοπιστία τους.

«Πρώτη φορά ακούω δύο κράτη να συμβάλλονται για να κάνουν από κοινού γεωτρήσεις. Συνήθως οι γεωτρήσεις γίνονται από εταιρείες.  Η συμβολή δύο χωρών για να κάνουν από κοινού γεωτρήσεις, με αφήνει έκπληκτο», ανέφερε.

Το Ισραήλ εξάλλου, όπως σημείωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου έχει διαβεβαιώσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην προσπάθεια εξομάλυνσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων, ενώ σχολίασε και τα του αγωγού μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σε συνάρτηση και με τις υπό εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ Λευκωσίας-Τελ Αβίβ.

Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας

«Οι συζητήσεις οι δικές μας με το Ισραήλ θεωρώ ότι είναι πιο ρεαλιστικές γιατί υπάρχει διαχρονική εμπιστοσύνη, που είναι πολύ σημαντικό μέρος μιας τέτοιας διευθέτησης».

Είδε και την Exxon

Μετά τη Chevron, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες βράδυ με αντιπροσωπεία της Exxon στη Νέα Υόρκη. Επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς της εταιρείας στα τεμάχια της ΑΟΖ της Κ.Δ στα οποία δραστηριοποιείται, ενώ συζητήθηκαν παράλληλα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ενέργειες της κυβέρνησης για υλοποίηση των σχεδιασμών της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.