Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θ

Το Κυπριακό θα κυριαρχεί στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απόψε στις 00:45 (ώρα Κύπρου).

Αναλυτικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι «δεν συζητούμε λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και πως η επιμονή της Τουρκίας σε άλλες επιλογές είναι αντιπαραγωγική. Η Αθήνα τάσσεται καθαρά υπέρ της τριμερούς και του διορισμού ειδικού απεσταλμένου και καθιστά σαφές ότι παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις και ευθύνες έναντι της Κύπρου».

Σε απόλυτη συνεννόηση με την Λευκωσία, βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ χθες έγινε και συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί με κατηγορηματικό τρόπο στο Κυπριακό λέγοντας πως «δεν θα υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών, όπως δηλώνει η Τουρκία, παρά μόνο για λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ θα εκφράσει τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου της ΕΡΤ, Νίκου Μελέτη, θα γίνει αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, αλλά με βάση το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε ένα με την Κύπρο υποστηρίζοντας τη λύση της δικοινοτικής- διζωνικής ομοσπονδίας ενώ παράλληλο μήνυμα ήταν ότι κόκκινες γραμμές δεν μπαίνουν στο τραπέζι».