Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Μυστήριο καλύπτει την ακύρωση της συνάντησης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία ήταν προγραμματισμένη χθες για τις δυο το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης, στην οποία επένδυσε πολλά και η Λευκωσία για το ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Μετά από ώρες και αφού διαπιστώθηκε ότι δε δόθηκε κανένα φωτογραφικό ντοκουμέντο  στη δημοσιότητα, δεν υπήρξε έκδοση επίσημης ανακοίνωση, ενώ ούτε αναφορές υπήρχαν στον τουρκικό τύπο , ανεπίσημα ειπώθηκε ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για λόγους προγράμματος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αντί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συναντηθεί τέλη της εβδομάδας με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. 

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Τούρκος Πρόεδρος παρόντος του Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή και τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα εξακόντισε φαρμακερά βέλη με στόχο τα Ηνωμένα Έθνη.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Πρόεδρος Τουρκίας

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας έπαψε να είναι η εγγύηση της παγκόσμιας ασφάλειας πλέον, μετατράπηκε σε πεδίο σύγκρουσης των πολιτικών στρατηγικών των πέντε χωρών. Αξιολογούμε τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο ως την έκφραση της κενού περιεχομένου θεσμικής δομής που δεν εμπνέει δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη».

«Ευφορία» Τατάρ

Η σκληρή γλώσσα Ερντογάν, και η προκλητική έκκληση του για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας των κατεχόμενων προκάλεσαν ευφορία στον Ερσίν Τατάρ. Ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, με δήλωση στο Μπαϋράκ επανέλαβε ότι η λύση ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή

Ερσίν Τατάρ – Κατοχικός Ηγέτης

«Το μήνυμα αυτής της ομιλίας είναι ότι, η ανεξαρτησία της ‘τδβκ’ θα πρέπει να αναγνωριστεί, με άλλα λόγια, εάν υπάρξει συμφωνία, η ‘τδβκ’ θα είναι μέρος της. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μεταξύ δύο κρατών».

Τις χθεσινές αναφορές Ερντογάν σχολίασε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος  είχε τετ α τετ  με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν για να προετοιμάσουν την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Γιώργος Γεραπετρίτης – ΥΠΕΞ Ελλάδας

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Αργότερα πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντησης Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από το 2010 και συζήτησαν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος που επιχειρεί η Άγκυρα προς το Τελ Αβίβ,  σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό ενέργειας  Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία, κυρίως σε τομείς όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο Τουρκίας ο πρόεδρος Ερντογάν επανάφερε στο τραπέζι την πρόταση για υποθαλάσσιο αγωγό μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα στις ακτές της Τουρκίας.