Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Κυπριακό

Η αίσθηση από τις πληροφορίες που φτάνουν από την Νέα Υόρκη αλλά και το παρασκήνιο συνηγορούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχουμε κινητικότητα στο κυπριακό, έστω και αν οι εξελίξεις φαίνεται να μετατίθενται  προς το τα μέσα ή και το τέλος του Φθινοπώρου.

Λίγο πριν από τις 19:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε  στην διάρκεια της συνάντησης  η Πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τον  Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι  προτίθεται να μεταθέσει για τον Δεκέμβριο την συζήτηση των Ευρωτουρκικών προκειμένου και αυτό είναι το σημαντικό, να δοθεί χρόνος  για εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μάλιστα η κ. Φον Ντερ Λάιεν εκμυστηρεύτηκε στον πρόεδρο πως ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να αποσυνδέσει το Κυπριακό από την  ευρωτουρκική ατζέντα και πως η ίδια  του ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ίδια την Επιτροπή  ούτε από την Ελλάδα

Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε η κορυφαία  Ευρωπαία αξιωματούχος ενημέρωσε ήδη και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το πλέον σημαντικό ωστόσο είναι ότι η κυρία Φον Ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες την θέση της ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου στο Κυπριακό.  Καθώς όπως θα του εξηγήσει αυτό θα βοηθήσει - θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα - για την έναρξη της διαδικασίας αναθέρμανσης των ευρωτουρκικών.

Αυτή θα είναι και η θέση που θα αναπτύξει στον Γκουτέρες τόσο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και κος Μητσοτάκης. Ότι ο διορισμός απεσταλμένου μπορεί να προηγηθεί την σύγκλησης τριμερούς συνάντησης και να λειτουργήσει επικουρικά.             

Σε σχέση τώρα με την σύγκλιση τριμερούς συνάντησης, όλα είναι ρευστά καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αυριανή συνάντηση του κου Γκουτέρες με τον Ταγίπ Ερντογάν, από την διάθεση που θα δείξει ο Τούρκος Πρόεδρος  ο οποίος όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο κυπριακό.

Όλα δείχνουν ότι ενδεχομένως η τριμερής να μετατεθεί για τα τέλη Οκτωβρίου ή και αρχές Νοεμβρίου και να πραγματοποιηθεί τελικά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται  και πραγματοποίηση  της και άμεσα τώρα στην Νέα Υόρκη.

Με βάση ωστόσο το πρόγραμμα του Προέδρου αλλά και το Τατάρ η μόνη ημερομηνία που προσφέρεται είναι το απόγευμα του Σαββάτου 23 του μηνός, λίγο δηλαδή πριν από την αναχώρηση του πρόεδρο για της Κύπρο.  

Βαρυφορτωμένο το αυριανό πρόγραμμα ΠτΔ

Αύριο, πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στο κτήριο των ΗΕ, προς τιμή των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση,

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες της εναρκτήριας Συνόδου των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ.

Το βράδυ  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κ θα παραστούν στη καθιερωμένη  δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγος προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Στο μεσοδιάστημα θα έχει διμερείς επαφές με ηγέτες κρατών  και βεβαίως στραμμένη την προσοχή του στην συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.