Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρη

Η κοινή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (UNJHRO) έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες πως υπάρχουν τουλάχιστον 13 ομαδικοί τάφοι στην Ελ Τζενέινα, πόλη στην αχανή περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, και στα περίχωρά της, τόνισε χθες ο απερχόμενος επιτετραμμένος του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, εκεί έχουν θαφτεί θύματα επιθέσεων των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και αραβικών πολιτοφυλακών που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, είπε ο Φόλκερ Πέρτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η βία που θεωρείται πως έχει εθνικά και φυλετικά κίνητρα στην Ελ Τζενέινα, στο Δυτικό Νταρφούρ, όχι μακριά από τα σύνορα με το Τσαντ, κλιμακώθηκε ραγδαία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν, στα μέσα Απριλίου.

Παραιτήθηκε ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, Γερμανός διπλωμάτης Φόλκερ Πέρτες, μαύρο πρόβατο για τον σουδανικό στρατό που τον είχε ανακηρύξει persona non grata και απαιτούσε την αποπομπή του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την παραίτησή του, προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου γενίκευσης του «εμφυλίου πολέμου» στη ρημαγμένη χώρα.

«Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) για την ευκαιρία που μου έδωσε και για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε, όμως του ζήτησα να με απαλλάξει από αυτό το καθήκον», ανέφερε ο κ. Πέρτες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρηση.

Ερωτηθείς αν αποδέχθηκε την παραίτηση, ο κ. Γκουτέρες απάντησε σε δημοσιογράφους: «Ναι. Είχε λόγους να παραιτηθεί και πρέπει να σεβαστώ τη βούλησή του και να αποδεχθώ την παραίτησή του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ