Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρικο μεγαρο

Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ Προεδρικού-ΑΚΕΛ. Αυτή την φορά για τους μισθούς και τις υπερωρίες των αποσπασμένων στο Προεδρικών λειτουργών.

Το θέμα προέκυψε κατά την εξέταση, χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 244 χιλιάδων ευρώ, για την απόσπαση στο Προεδρικό επτά συνολικά εργαζομένων από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανάμεσά τους και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, με τις απολαβές και την υπερωριακή αμοιβή της να αγγίζουν τις 52 χιλιάδες έως το τέλος του έτους.

Χρίστος Χριστοφίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η φόρμουλα που σκαρφίστηκε το Προεδρικό. Επειδή ο Γενικός Ελεγκτής είπε δεν μπορεί να κάνετε αποσπάσεις και να δίδετε άλλο μισθό, κάνουν αποσπάσεις και έρχονται και προσθέτουν άλλα τόσα λεφτά με την πρωτόγνωρη μέθοδο των υπερωριών. Δηλαδή ένας πολιτειακός αξιωματούχος θα πληρώνεται υπερωρίες για τη δουλειά που κάνει;»

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά ως προς την μισθοδοσία του εν λόγω κρατικού αξιωματούχου, δηλαδή ήταν στην Α8, παραμένει στην Α8 άρα δεν λαμβάνει την μισθοδοσία που προβλέπει η θέση του κρατικού αξιωματούχου και ως Δημόσιος Υπάλληλος, αποσπασμένη σε αυτή τη θέση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, επειδή οι ώρες που εργάζεται, τα Σαββατοκύριακα, τα βράδια είναι περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν από τη θέση που κατείχε στη Δημόσια Υπηρεσία»

Η συζήτηση θα συνεχιστεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην παρουσία και του Γενικού Ελεγκτή την ερχόμενη βδομάδα.

Το ΑΚΕΛ, πάντως, έχει ζητήσει στοιχεία για τον αριθμό των συμβούλων που είναι αποσπασμένοι από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Προεδρικό, ενώ βάλλει κατά της κυβέρνησης και για την υπό σύσταση Γραμματεία παρακολούθησης υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, η οποία θα απαρτίζεται από 12 αποσπασμένους λειτουργούς από κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο και κάνει λόγο για παρα-υπουργικό συμβούλιο.

Γιώργος Κουκουμάς – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

«Το πάρτι ξαναρχίζει. Αυτό συνοψίζει τις νέες κινήσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις κι άλλων συμβούλων στο Προεδρικό σε μια πρακτική που δεν είναι παρά πιστή αντιγραφή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, δημιουργείται στο Προεδρικό ομάδα 12 συμβούλων που θα επιβλέπουν το έργο των υπουργών κάτι που είναι θεσμικά προβληματικό αλλά και που δημιουργεί το ερώτημα αν στη συνέχεια θα θέλουν κι άλλους 12 να επιβλέπουν τους επιβλέποντες»

Το Προεδρικό επιμένει, πάντως, ότι ο ρόλος της εν λόγω γραμματείας είναι καίριος, κυρίως όσον αφορά στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων για την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται, προς όφελος των πολιτών.