Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λικξ

Υποδείξεις με αποδοκιμαστικό ύφος μοιράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Τουρκία, καλώντας την να εγκαταλείψει την απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Οι υποδείξεις περιλαμβάνονται σε έκθεση που παραπέμπεται τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια προς έγκριση, ενώ τροπολογίες έχουν υποβληθεί για τα τουρκικά έκτροπα στην Πύλα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει:

«αποδοκιμασία για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη συμφωνηθείσα βάση για μια λύση, και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας μόνη της τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο» και «καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτήν την απαράδεκτη πρόταση για λύση δύο κρατών».

Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωβουλής για την Τουρκία, ενώ καταγράφονται οι θέσεις του Σώματος για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και για την απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

Στο πλαίσιο τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από πολλές πολιτικές ομάδες επικρίνεται η Άγκυρα για τα έκτροπα της Πύλας, ενώ ζητείται από την Τουρκία να σεβαστεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης, με την υπόδειξη ότι οι ενέργειες αυτές δεν είναι υποβοηθητικές για την επανέναρξη συνομιλιών, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Η έκθεση καταγράφει όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, περιλαμβανομένου του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων.

Παράλληλα και με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, η Ευρωβουλή σημειώνει ότι «ελλείψει δραστικής αλλαγής πορείας από την τουρκική κυβέρνηση, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες».

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση αναφέρεται σε μια στρατηγική μορφή συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, παραπέμποντας στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, κάτι που εκ των πραγμάτων κινείται στα όρια μιας ειδικής σχέσης.

Η έκθεση παραπέμπεται μεθαύριο Τρίτη προς συζήτηση και μια μέρα αργότερα, την Τετάρτη, προς ψηφοφορία, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.