Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του πρώην βουλευτή Ρουστέμ Ουμέροφ στην θέση του υπουργού Άμυνας, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσης του εν λόγω υπουργείου από τότε που πραγματοποιήθηκε η ρωσική εισβολή πριν 18 μήνες.   

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ ορκίστηκε να κάνει τα πάντα για την απελευθέρωση «κάθε εκατοστού» της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο για την νίκη της Ουκρανίας, όταν θα έχουμε απελευθερώσει κάθε εκατοστό της χώρας μας και κάθε έναν από τους δικούς μας», ανέφερε ο Ουμέροφ.

Ο Ουμέροφ αντικατέστησε τον Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο οποίος ως Υπουργός Άμυνας βοήθησε να εξασφαλισθεί στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Δύση, αλλά επικρίθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για υποθέσεις διαφθοράς στο Υπουργείο του και απομακρύνθηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκσι την Κυριακή.

Ο Ρέζνικοφ δεν αντιμετωπίζει ο ίδιος κατηγορίες περί διαφθοράς, αλλά είπε ότι υπήρξε θύμα μιας καμπάνιας σπίλωσης. Η απομάκρυνσή του δεν αναμένεται να επηρεάσει την στρατηγική της Ουκρανίας στον στρατιωτικό τομέα.

«Καλώς ήλθατε στο πλοίο υπουργέ», είναι το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στο Χ (Twitter) μετά την έγκριση του διορισμού του Ουμέροφ από την συντριπτική πλειοψηφία του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές ενέκριναν την αντικατάσταση του Ρέζνικοφ την Δευτέρα αφού υπέβαλε την παραίτηση του μετά την απόφαση του Ζελένσκι να τον απομακρύνει.  

Όταν ο Ζελένσκι πρότεινε τον Ουμέροφ, έναν Τατάρο της Κριμαίας, είπε ότι χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης με τον στρατό και την κοινωνία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας εισήλθε στον 19ο μήνα της.

«Το να ηγείσαι του αμυντικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία είναι μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ. «Αναμένουμε ότι ο νέος υπουργός θα αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του αμυντικού τομέα».

Πριν τον διορισμό του, ο Ουμέροφ, ο οποίος ομιλεί Αγγλικά και Τουρκικά, ήταν επικεφαλής του κύριου φορέα ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας, του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, για περίπου ένα χρόνο.    

Του πιστώθηκε η αναδιοργάνωση του θεσμού και η επανεκκίνηση των προσπαθειών για την πώληση ζημιογόνων κρατικών εταιρειών σε ιδιώτες επενδυτές παρά τον πόλεμο.