Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γεραπετρίτης Φιντάν

Το χάσμα Ελλάδας και Τουρκίας στο Κυπριακό, αναδείχθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Αυτό φάνηκε και στις κοινές δηλώσεις το μεσημέρι των δυο υπουργών, μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης που είχαν στην Άγκυρα.

Από πλευράς του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις και η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, «οι θέσεις μας είναι γνωστές. Κρίσιμο και αναγκαίο βήμα η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η Ελλάδα την υποστηρίζει εφόσον πληρούνται τα κριτήρια».

Για ξεκάθαρες θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό έκανε λόγο στον αντίποδα ο Χακάν Φιντάν.

Δήλωσε ότι «το πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, ως Τουρκία, υπερασπιζόμασταν πάντα την αρχή της δίκαιης κατανομής. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις με τον ομόλογό μου για το κυπριακό ζήτημα. Οι απόψεις μας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες, θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα αυτό».

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πτήση της επιστροφής του από το Σότσι της Ρωσίας, στην καθιερωμένη συζήτηση που συνηθίζει να έχει με τούρκους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, «από τη μια πλευρά, προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά και στην Κύπρο. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον κ. Πούτιν. Η στάση της Ρωσίας για το άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι εξελίξεις στον διάδρομο των σιτηρών κάνουν αισθητό το βάρος της Τουρκίας στην περιοχή με κάθε τρόπο».

Για τη συνάντηση ερωτήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας πως η οποιαδήποτε βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βοηθά και τις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η πρόοδος στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών είναι καθοριστικής σημασίας και για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.