Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά και μάλιστα άμεσα, εφόσον «εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη ρωσική θέση ότι η Δύση «εξαπάτησε» τη Ρωσία, καθώς «μόνο το 3% πήγε σε χώρες που πραγματικά χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια» και «πάνω από το 70% σε πλούσιες χώρες, κυρίως στην ΕΕ».

«Όπως έχω πει πολλές φορές, απλώς αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτή την απόφαση… επειδή οι δυτικές χώρες μπλόκαραν και συνεχίζουν να μπλοκάρουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά όσον αφορά την εξασφάλιση της πρόσβασης των ρωσικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές», είπε. Δηλαδή, συνέχισε, «αρνούνται να αφαιρέσουν τις εξαγωγές των σιτηρών και λιπασμάτων μας από τις κυρώσεις, να επαναλάβουν τις εξαγωγές γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών στη Ρωσία, να άρουν τα προβλήματα στις μεταφορές και τη ναύλωση πλοίων, τις τραπεζικές υπηρεσίες και την ασφάλιση των εξαγωγών τροφίμων». Ο Β. Πούτιν, επανέλαβε ότι το Κίεβο «χρησιμοποιούσε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών πολιτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων» και «αυτό δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω ανεκτό».

Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε ότι «ο τερματισμός της συμφωνίας δεν επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων… ό,τι κι αν λέει ο καθένας. Οι τιμές των δημητριακών συνεχίζουν να μειώνονται. Δεν υπάρχει φυσική έλλειψη τροφίμων. Υπάρχουν προβλήματα με τη δίκαιη διανομή τους, ναι. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία για τα σιτηρά». Αυτό συμβαίνει, συμπλήρωσε, γιατί «το μερίδιο της Ουκρανίας στις παγκόσμιες εξαγωγές σιτηρών ήταν 5% και έτσι παραμένει, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες θα μειωθεί».

Την εκτίμησή του ότι «η Ουκρανία χρειάζεται να μαλακώσει την προσέγγισή της, ώστε να κάνει κοινά βήματα με τη Ρωσία» για την αναβίωση της συμφωνίας των σιτηρών εξέφρασε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση, όπως και στο παρελθόν, να συμβάλει ως διαμεσολαβητής και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια «για την εγκαθίδρυση σταθερής ειρήνης».

Επαναλαμβάνοντας την καθιερωμένη φράση ότι η Ρωσία «ποτέ δεν αρνήθηκε τις μεσολαβητικές υπηρεσίες» οποιουδήποτε, ο Β. Πούτιν υπενθύμισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ανέπτυξαν η Κίνα και ομάδα αφρικανικών κρατών, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο για «τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση», αλλά και για τη συνεργασία της μαζί με το Κατάρ στην πρωτοβουλία δωρεάν αποστολής ρωσικών σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες με τις μεγαλύτερες επισιτιστικές ανάγκες, που θα ολοκληρωθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πούτιν και Ερντογάν χαιρέτισαν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των χωρών τους, που αντανακλάται στην αύξηση κατά 86% του όγκου των εμπορικών συναλλαγών την περασμένη χρονιά, ο οποίος έφθασε το ρεκόρ των 62 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, με τον Ρώσο Πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι «το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ στους αμοιβαίους διακανονισμούς μειώνεται σταθερά».

«Στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Β. Πούτιν τη ρωσοτουρκική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς ήδη απεστάλη ρωσικό πυρηνικό καύσιμο στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Άκουγιου, που θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα συνεχιστεί για την κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της Σινώπης, για τον οποίο μάλιστα, όπως έγινε γνωστό έχει ήδη προταθεί ένα παρόμοιο σχέδιο τεσσάρων αντιδραστήρων από τον ρωσικό όμιλο «Rosatom».

Κομβική θέση στη διμερή συνεργασία κατέχει η εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία έφθασε πέρυσι τα 21,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω των αγωγών Turkish Stream και Blue Stream και πάνω από δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για κατασκευή κόμβου (hub) φυσικού αερίου σε τουρκικό έδαφος για την εξαγωγή του σε τρίτες χώρες, ο Β.Πούτιν ανακοίνωσε ότι «η Gazprom παρέδωσε στην τουρκική Botash σχέδιο οδικού χάρτη για την υλοποίηση αυτού του έργου» με σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, συντονισμό του νομικού πλαισίου και σχεδιασμό των συστημάτων υποβολής προσφορών για το εξαγόμενο αέριο.