Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μίρσολαβ Γιέντζια

Τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς απέναντι σε ενδεχόμενη επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, θα ανιχνεύσει ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέτζια στις επαφές που θα έχει στην Άγκυρα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος χθες ολοκλήρωσε τις συναντήσεις στην Κύπρο, έφθασε σήμερα στην Τουρκία όπου και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, σημείωσε ότι οι επαφές Γέτζια εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση κοινών σημείων σχετικά με τη μελλοντική πορεία στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Στεφάν Ντουζαρίκ, «θα σας κρατάμε ενήμερους για όποιες συναντήσεις μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Δεν υπάρχουν νεότερα για αυτήν την κατάσταση από όσο γνωρίζω».

Η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζουν την εποικοδομητική στάση της δικής μας πλευράς, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας την επίσκεψη Γέτζια.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «την εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων ο ΠτΔ, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχει επαναλάβει για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει».

Οι κινήσεις της Λευκωσίας κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της παρουσίας του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Ήταν σωστή η πρωτοβουλία του ΠτΔ να ζητήσει το διορισμό ειδικού απεσταλμένου, όπως πιστεύουμε είναι σωστή η πρωτοβουλία συγκεκριμένη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. Από εκεί και πέρα αναμένουμε να έχουμε ενημέρωση από τον ΠΤΔ στο Εθνικό Συμβούλιο

Αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, το κόμμα του οποίου σηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, «οι συνεχείς υποχωρήσεις που γίνονται από την πλευρά μας με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης, όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε αυτή την επιθυμητή κατάληξη αλλά αντίθετα έχουν αναβαθμίσει τις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο Ερσίν Τατάρ σε μήνυμα για την επέτειο της νίκης του τουρκικού στρατού στην Μικρά Ασία, χαρακτήρισε μεροληπτική την στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Πύλα και επανέλαβε ότι μόνη ρεαλιστική λύση στην Κύπρο, είναι αυτή των δυο κρατών.

Όπως ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, «δεν θα υποκύψουμε πλέον στις ίντριγκες και τα ύπουλα παιχνίδια της άλλης πλευράς σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία θα μας αποσυνδέσει από το τουρκικό έθνος, η οποία θα μας οδηγήσει σε μια άγνωστη περιπέτεια εντός της ΕΕ και στην άρση του καθεστώτος εγγυητή της Τουρκίας και στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, ναυλόχησαν τουρκικά πολεμικά πλοία.