Με το Χρυσό Κλειδί της Πάφου και ανακηρύσσοντας τον επίτιμο δημότη τίμησε απόψε ο Δήμος Πάφου τον Αμερικανό φιλέλληνα Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης παρουσία της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας της Πάφου και πλήθους κόσμου.
Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στη κατάμεστη αίθουσα "Ευρώπη" του Δημοτικού Μεγάρου Πάφου, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ τιμήθηκε από τον Δήμο Πάφου για τη διαχρονική προσφορά του στον Ελληνισμό με το χρυσό κλειδί της πόλης και ένα ασημένιο στεφάνι ελιάς.
Ο κ. Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους μιλώντας ελληνικά και λέγοντας «καλησπέρα σας, είμαι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ, συμπολίτες μου στην Πάφο». Στην αντιφώνησή του ανάμεσα σε άλλα ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως νιώθει βαθιά τιμή που γίνεται επίτιμος δημότης της Πάφου. Είναι σημαντικό είπε που γίνεται επίτιμος δημότης της ιστορικής πόλης της Αφροδίτης, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Αποστόλου Παύλου και του Ανωτάτου Προέδρου της AHEPA Σάββα Τσίβικου.
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Πάφου και είπε πως αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που μάχεται κατά της εισβολής και της κατοχής της Τουρκίας. Υπογράμμισε δε πως «49 χρόνια είναι πάρα πολλά και είναι ώρα να τερματιστεί η κατοχή». Στη σύντομή παρέμβασή του αναφέρθηκε και στα επεισόδια στην γραμμή αντιπαράταξης στην Πύλα λέγοντας πως αυτό που συνέβη πρέπει να καταδικαστεί ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν το επιτρέψουμε αυτό, πρόσθεσε, στην Πύλα τότε τί θα ακολουθήσει, αναρωτήθηκε ενώ είπε πως έκανε έκκληση για καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Πρέπει να το αποκαλούμε ότι πραγματικά είναι και όχι να εθελοτυφλούμε, επεσήμανε.
Στην περίπου δεκάλεπτή παρέμβασή του ο Αμερικανός Γερουσιαστής, με αφορμή συγκεντρωθέντες Ουκρανούς έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας πως ο ίδιος είναι ένα από αυτούς που υποστήριξε τη θέση ότι η βοήθειά προς την Ουκρανία δεν αφορά μόνο την ελευθερία της χώρας αλλά και την προάσπιση της διεθνούς θέσης ότι δεν μπορείς με τη βία να καταλάβεις το έδαφος μιας άλλης χώρας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις συνομιλίες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ΗΕ πρέπει να διορίσουν ένα ειδικό απεσταλμένο για να αναθερμάνει και να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να συμπαραταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την προσπάθεια. Σαράντα εννιά χρόνια είναι πάρα πολλά, σημείωσε, λέγοντας πως «είναι η ώρα η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη να εγκαταλείψει την Κύπρο».
Με αφορμή την επίσκεψή του στην Πάφο αλλά και την περιοδεία του νωρίτερα στο χώρο όπου ανεγείρεται το Αμερικανικό Πανεπιστημίο της Βηρυτού – Mediterraneo στην Πάφο, ο κ. Μενέντεζ χαιρέτισε την λειτουργία του σημειώνοντας πως η εκπαίδευση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την ευημερία, την πρόοδο, την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Ανέφερε, με την ευκαιρία, πως η Πάφος θα καταστεί ένα σπουδαίο κέντρο μάθησης που θα προσελκύει όχι μόνο Κύπριους αλλά θα ανθρώπους από ολόκληρη την περιοχή καθώς επεκτείνει τη φήμη της και από άλλα μέρη του κόσμου. «Θα γίνετε μια πανεπιστημιακή πόλη που θα είναι γνωστή πέραν των συνόρων σας», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό θα οδηγήσει την Πάφο σε αυτό τον νέο αιώνα με ελπίδα, ένα υποσχόμενο μέλλον και ευκαιρίες.
Τέλος ο φιλέλληνας Γερουσιαστής ανέφερε πως προσβλέπει να επιστρέψει με τη σύζυγό του όταν θα γιορτάσουν την αποχώρηση της τελευταίας μπότας και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από την Κύπρο, ευχή για την οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για την απόδοση των τιμών στον κ. Menendez, στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πάφου, Θέμης Φιλιππίδης, είπε πως λήφθηκε υπόψη η πολύχρονη και άοκνη δράση του κ. Μενέντεζ για την υπεράσπιση και την κατοχύρωση του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ως αρχών οικουμενικής εμβέλειας.
Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, εκφράζεται επίσης η ευγνωμοσύνη των πολιτών της Πάφου για την απαρασάλευτη και συνεπή διαχρονικά στήριξή του στην άρση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώνει τη χώρα και το λαό της.
Στο σκεπτικό επισημαίνεται επίσης ότι ο Γερουσιαστής Menendez σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα συγκυρία, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα εμπνευσμένου πολιτικού που με τα λόγια και τις πράξεις του παρέχει στήριξη στους αδύναμους έναντι των ισχυρών και δυναμώνει την πίστη στη δικαιοσύνη σε όλες της τις εκφάνσεις. Η απόφαση καταλήγει με την αναγνώριση του γεγονότος ότι ο Γερουσιαστής Menendez με τη συνολική δράση του για την υπεράσπιση υποθέσεων και συμφερόντων του Ελληνισμού μείζονος σημασίας, αναδείχθηκε αληθής και ανιδιοτελής φιλέλληνας, άξιος της ευγνωμοσύνης και της βαθύτατης εκτίμησης των απανταχού Ελλήνων.
Προσφωνώντας τον Γερουσιαστή Menendez, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος υπογράμμισε ότι ο τιμώμενος με τις πράξεις, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις σας, αποδεικνύεται καθημερινά και στέλλει το εγκαρδιωτικό μήνυμα ότι στο περίπλοκο σύστημα των διεθνών σχέσεων με τα συγκρουόμενα γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν τα νόμιμα συμφέροντα των λαών και των κρατών μέσω της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της δημοκρατίας.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους κοινούς δεσμούς που ενώνουν το αμερικανικό και ελληνικό έθνος, τονίζοντας την επίδραση που δέχθηκαν οι Ιδρυτές Πατέρες των ΗΠΑ για τον αγώνα τους έθνους τους από την αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα από τη δημοκρατία της Αθήνας του Περικλή.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής υπέδειξε ότι ο λόγος για τον οποίο σε μια περιοχή με τέτοια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά δεν επικρατούν η ειρήνη, η ασφάλεια, η συνεργασία και η ευημερία, είναι το γεγονός ότι μακροχρόνιες αντιθέσεις και διαφορές δημιούργησαν στο πέρασμα των αιώνων φανατισμούς και ακρότητες, αποκλεισμούς και αιματηρές συγκρούσεις.
«Θέλουμε, μπορούμε και πρέπει να υπηρετήσουμε ένα μοντέλο που μέσα από την υψηλής στάθμης μόρφωση και παιδεία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να επικρατήσουν στην περιοχή μας η δημοκρατία, η ειρήνη, η ανάπτυξη και η ευημερία», τόνισε ο Δήμαρχος Πάφου.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η μοναδική χώρα που μπορεί με την ισχύ και το ηθικό της κύρος να επιβάλει στην γείτονα την επικράτηση της δημοκρατίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και του κράτους δικαίου.
Χωρίς τη μετατροπή της Τουρκίας σε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, το οποίο θα σέβεται έμπρακτα τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων αδιακρίτως των πολιτών του και παράλληλα θα σέβεται έμπρακτα τη διεθνή έννομη τάξη όπως αποτυπώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να επικρατήσει στην περιοχή μας ασφάλεια, σταθερότητα και πραγματική ειρήνη, τόνισε χαρακτηριστικά.
Πριν από την τελετή, ο Δήμαρχος Πάφου ξενάγησε τον Γερουσιαστή Menendez στην υπό ανέγερση νέα πανεπιστημιούπολη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού - Mediterraneo, το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του στην Πάφο στις προσεχείς μέρες. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψης ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε τη σημασία της λειτουργίας στην πόλη της Πάφου ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με το κύρος και τη φήμη του AUB επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα γεγονός με πολλαπλή σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.